У Болгарії затримали підозрюваних у шпигунстві на користь Росії

23.03.2021

Влада Болгарії оголосила про арешт шістьох підозрюваних у роботі на російську розвідку.

 

Серед затриманих — кілька співробітників болгарського міністерства оборони. Генпрокурор Іван Гешев назвав цей випадок «безпрецедентним».


Як повідомляє AFP, учасників цієї «мережі» підозрюють в передачі російській стороні таємної інформації.

 

Як пише болгарська агенція БТА, очолював мережу колишній високопоставлений співробітник болгарської військової розвідки, який «закінчив розвідшколу в Москві».

 

Його дружина, в якої подвійне болгарське і російське громадянство, виконувала в «мережі» роль «посередниці» з Москвою, заявила представниця генерального прокурора Болгарії Сійка Мілєва на пресконференції в Софії.

 

За її словами, ця жінка передавала конфіденційні відомості про Болгарію, НАТО і ЄС «співробітнику російського посольства» й отримувала від нього гроші, якими розплачувалася з агентами.

 

«Замовників» також цікавили питання, пов’язані з політикою НАТО щодо Росії, Білорусі та України. Задокументовано розмови цієї жінки з резидентом, а також її візити в російське посольство, пише болгарське видання News.bg.

 

У ході брифінгу Сійка Мілєва називала цю людину «резидентом». За словами пані Мілєвої, в країні «вперше виявлена подібна мережа».


Генпрокурор Іван Гешев назвав цю справу «безпрецедентною в сучасній історії Болгарії»: «іншого подібного випадку не було з 1944 року».

 

«Вона має величезне значення для нашої національної безпеки, а також для безпеки наших партнерів по Євросоюзу й НАТО», — заявив глава генпрокуратури. Він уточнив, що троє з шістьох затриманих — співробітники Мін­оборони.

 

«Інтерфакс» уточнює, що йдеться про співробітників болгарської військової розвідки. Один із затриманих — колишній військовий аташе, який зараз займається питаннями секретної інформації в парламенті.


П’ятеро затриманих залишаються під вартою, одного відпустили — за «співпрацю зі слідством». Кримінальний кодекс передбачає за таке шпигунство покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 10 до 20 років або довічне ув’язнення, уточнює News.bg.

 

Представниця прокурора пані Мілєва сказала, що до злочинців буде застосована вся суворість закону, оскільки безпека країни має першочергове значення.


У свою чергу посольство РФ в Болгарії заявило, що вважає повідомлення про російську причетність «до розвідувальної діяльності проти інтересів Болгарії» спробою «демонізувати» Москву.


AFP підкреслює, що, не­зважаючи на тісні економічні зв’язки, що існують між Болгарією і Росією, кілька шпигунських скандалів, що відбулися з жовтня 2019 року, «охолодили двосторонні відносини». За цей час п’ятеро російських дипломатів і технічний асистент посольства РФ були вислані з Болгарії.


Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов закликав Росію перестати шпигувати за його країною. Він сказав про це 20 березня, після того, як за день до цього в Болгарії викрили групу шпигунів, які передавали військові таємниці до Росії.

 

«Ще раз може виникнути необхідність оголосити російських дипломатів небажаними. Зважаючи на вчорашню операцію, я знову звертаюся до їхніх керівників із проханням припинити шпигунство в Болгарії», — сказав Борисов.

 

«Дружба дружбою, але наше євроатлантичне партнерство є неминучим фактором», — додав він. Болгарія має тісні культурні, історичні й економічні зв’язки з Росією, головним енергетичним партнером країни.


20 березня США і Велика Британія заявили, що підтримують Болгарію у протистоянні «зловмисній» російській діяльності.