Хроніки коронавірусу в Україні. Штамів і нових регіонів у «червоній» зоні більшає

23.03.2021

Ще одна область «почервоніла». Міністер­ство охорони здоров’я оновило карантинні зони.

 

У «червону» тепер потрапила Сумська область — через зростання кількості інфікованих та госпіталізацій. Більшість регіонів за рівнем небезпеки «помаранчеві». Сім областей та Київ — у «червоній» зоні.

 

Це райони, де мають діяти найсуворіші карантинні обмеження. Посилюють карантин і на Миколаївщині. Посилені обмеження в регіоні запроваджують iз 24 березня по 4 квітня.

 

На цей час припиняють роботу всі заклади культури, торговельно-розважальні центри та ярмарки. Також заборонені масові заходи і присутність глядачів на спортивних змаганнях.

 

Заклади громадського харчування працюватимуть винятково «на винос». Бюджетна сфера переходить на дистанційну форму роботи. А школярі після канікул навчатимуться онлайн.


Коронавірус продовжує стрімко ширитись Україною. Загалом за вихідні зафіксовано понад 11 тисяч нових випадків захворювання. Найбільше хворих у Львівській, Харківській та Житомирській областях.

 

А от за попередню добу зафіксовано майже 8 тисяч нових випадків коронавірусної хвороби. Зокрема, захворіли 413 дітей та 161 медпрацівник. Загальна кількість смертей iз початку пандемії вже перевищила 30 тисяч.


Як зазначають в Інституті молекулярної біології та генетики, науковці виявили нові мутації «британського» штаму коронавірусу.

 

Модифікований «британець» відрізняється від попередника, вперше виявленого у Лондоні в грудні 2020 р., критичними змінами у ділянках, що відповідають за швидкість розмноження вірусу в клітині та реактивність імунної системи людини.

 

Зразки для дослідження було відібрано на Прикарпатті, коли в регіоні почався різкий спалах захворювання. За даними, оприлюдненими днями керівництвом МОЗ, досі на території України фіксували поодинокі випадки попереднього «британського» штаму.

 

Вочевидь, саме комбінація модифікованих штамів «британця» спричинила нинішню хвилю епідемії і є поясненням усе частішого виявлення випадків повторного інфікування людей. Крім того, лікарі фіксують важче, ніж раніше, протікання коронавірусної хвороби.

 

«Можна говорити про дуже небезпечну тенденцію заміни попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени-взимку і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами «британця», — підкреслює директор ІМБГ, академік Михайло Тукало.


Позавчора було щеплено 2 тис. 715 людей проти Ковід-19. Такі дані подає МОЗ. Найбільше щеплень проведено у Донецькій, Житомирській i Київській областях. А от понад два десятки країн тимчасово призупиняли вакцинацію препаратом AstraZeneca.

 

Пов’язують це з тим, що в кількох щеплених утворилися тромби. Проте в жодному з випадків прямий зв’язок зі щепленням не встановлений.

 

Тож ВООЗ закликає продовжувати вакцинацію AstraZeneca. А в Україні уряд не бачить підстав для призупинення вакцинації індійським препаратом CoviShield, версією AstraZeneca.


Європейським країнам не знадобиться російська вакцина від коронавірусу COVID-19 «Спутнік V». Про це заявив Єврокомісар із питань внутрішнього ринку Євросоюзу Т’єррі Бретон.

 

Він наголосив, що в Євросоюзі схвалені чотири вакцини, яких вистачить для досягнення колективного імунітету. Тим часом засновники компанії «Біонтек», що виробляє одну з вакцин проти ковіду, сподіваються, що завдяки вакцинації локдауни підуть у минуле.

 

Вони впевнені, що низка європейських країн скасують локдаун уже до початку осені цього року, про що заявили виданню «Ді Вельт». Імовірно, таке ж рішення ухвалять і Сполучені Штати Америки.