Краще за очікування: українська збірна гідно провела гонки Кубка світу

23.03.2021
Краще за очікування: українська збірна гідно провела гонки Кубка світу

У нинішньому кубковому сезоні Юлія Джима була найбільш продуктивною поміж українських біатлоністів. (Фото з сайта znaj.ua.)

Минулого уїк-енду у шведському Остерсунді завершився міжнародний біатлонний сезон, який мав статус передолімпійського й багатьма збірними розглядався як пристрілка до Олімпіади-2022 у Пекіні.

 

Щоправда, повноцінній роботі національних команд неабияк заважав коронавірус. Уплинув він і на розклад етапів Кубка світу, більшість із яких проходили в спареному форматі.


Бачити навесні біатлоністів у Остерсунді незвично, оскільки тут зазвичай розпочинають, а не завершують боротьбу за кришталеві глобуси.

 

Проте коронавірусний сезон-2020/2021 мав свої особливості. Так само специфічно виглядає й березневий біатлон у Остерсунді.

 

До особливостей шведської погоди у грудні біатлоністи вже давно звикли, а от що робити з неймовірним вітром на стрільбищі в Остерсунді у березні, знали далеко не всі.


«Коли доводилося стріляти під час поривів вітру, то три закриті мішені вважалися непоганим результатом. Ну а на штрафному колі, коли туди одночасно заходила велика група спортсменів, утворювалася справжня карусель», — так капітан жіночої збірної України Олена Підгрушна прокоментувала останній етап Кубка світу-2020/2021.


Якщо спринтерську гонку в Остерсунді Підгрушна (краща поміж українок) завершила з одним промахом (35-та позиція), то в гонці переслідування досвідчена спортсменка заробила аж шість кіл штрафу (30-те місце).

 

Утім під час «персьюту» регулярно в «молоко» стріляли не тільки українки; велика кількість «холостих пострілів» стала головною фішкою шведського уїк-енду.


Наскільки впливовим і непідконтрольним може бути вітер, на власному досвіді знає і Юлія Джима. Після другої стрільби у гонці з масовим стартом українська біатлоністка йшла на першій позиції, однак чотири промахи під час першої стрільби стоячи вмить позбавили її шансів на медаль.

 

Високий відсоток стрілецького браку під час «мас-старту» не дозволив на мажорній ноті завершити сезон беззаперечній його лідерці, норвежці Тіріл Екхофф. Зрештою, й неповна колекція глобусів — Великий та два Малі (за підсумками спринтерських перегонів та «персьютів») — теж пристойний результат.


У чоловіків значна частина призів Кубкового сезону дісталася двом братам Бьо з Норвегії. Старший iз них — Тар’є — виграв залік «мас-стартів», натомість молодший — Йоханнес — переміг у загальному заліку та став першим у спринтерському протоколі.


Досягнення українських біатлоністів та біатлоністок у нинішньому сезоні відзначаються скромністю. У «топ-30» загального заліку КС-2020/2021 жіночого та чоловічого протоколів можна побачити лише по одному вітчизняному повпреду.

 

Юлія Джима завершила сезон на 17-й позиції, Дмитро Підручний посів 25-ту сходинку. Щодо колективних результатів, то в Кубку націй жіноча збірна України посіла сьоме місце, а чоловіча — восьме.


«Якби мені хтось перед цим сезоном сказав, що будуть такі результати, то, мабуть, я не повірив би. Утім досягненнями своїх підопічних я задоволений, адже це був специфічний календар. Було втрачено дуже багато часу, практично повністю був зруйнований тренувальний план», — пояснив головний тренер збірної України Юрай Санітра.