«Корона» атакує: Львів посилює карантинні обмеження, у Києві від суботи нові правила

19.03.2021
«Корона» атакує: Львів посилює карантинні обмеження, у Києві від суботи нові правила

Мер Києва Віталій Кличко попереджає.

Погіршення ситуації з коронавірусом. Майже вся Україна — у «помаранчевій» зоні карантину.

 

«Червоними» залишаються Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька області.


В уряді кажуть, вводити локдаун поки що не планують.

 

Але не виключають, що, якщо така динаміка збережеться, доведеться вводити жорсткі обмеження по всій країні.
За добу 17 березня підтвердили 15 тисяч 53 інфікованих.

 

Лідерами за поширенням хвороби є Київ, Житомирська, Львівська та Одеська області. 267 хворих померли. Маємо рекорд за кількістю смертей попереднього дня — 289 летальних випадків.


Нових i летальних випадків ковіду останньої звітної доби найбільше було у Києві. Напередодні у столиці додалося більше тисячі інфікованих. А до лікарень потрапили близько сотні ковідних пацієнтів.
Через поширення коронавірусу Київ може «почервоніти» вже за тиждень.

 

Уже від суботи міська влада вводить жорсткі обмеження у столиці. Будуть зачинені кінотеатри, театри, музеї, концертні зали, торговельно-розважальні центри (окрім продуктових магазинів, аптек, зоомагазинів, магазинів iз продажу засобів гігієни та побутової хімії).

 

Також у столиці заборонять проведення релігійних богослужінь, масових заходів, буде заборонена присутність глядачів на спортивних змаганнях.

 

Школи будуть переведені на дистанційну форму навчання, а заклади громадського харчування працюватимуть лише «на винос». Громадський транспорт продовжуватиме працювати.


Тим часом Львів уже закривають на карантин. Суворі обмеження введуть iз п’ятниці 19 березня — на 10 днів. Усі масові заходи перенесуть. Кафе та ресторани працюватимуть тільки «на винос». Салони краси та спортзали прийматимуть клієнтів за попереднім записом. Музеї, театри та кіно — під забороною.

 

Учні менших класів пiдуть на канікули. А старші школярі навчатимуться дистанційно.


Про брак ліжок для ковідних хворих кажуть у житомирських лікарнях. Останнім часом медзаклади щодня приймали по 50 нових пацієнтів. І це переважно молоді люди. Зараз у лікарнях Житомира — 400 інфікованих.

 

У резерві — трохи більше сотні місць. Якщо ситуація не зміниться, наявних ліжок у медзакладах вистачить на тиждень.


Більше 20 країн уже зупинили щеплення препаратом AstraZeneca — через ризик побічних ефектів. Зокрема, утворення тромбів. У компанії AstraZeneсa заявляють, що прямого зв’язку з вакциною випадки тромбозу не мають.


У Всесвітній організації охорони здоров’я досліджують можливі ускладнення. І закликають не зупиняти вакцинацію. А регулятор охорони здоров’я Євросоюзу заявив: користь від вакцини AstraZeneca більша, аніж можливі побічні ефекти.

 

Тим часом Велика Британія, Польща, Канада та Ав­стралія, які проводять щеплення цим препаратом, вирішили продовжувати імунізацію й надалі. В Україні також вирішили не зупиняти вакцинацію препаратом Covishield від AstraZeneca.


Міністр Максим Степанов каже, що побічні ефекти спостерігалися у менш ніж одного відсотка щеплених українців. І серед них тяжких випадків не було.


Водночас в Україні фіксують випадки «британського» штаму коронавірусу. Нагадаємо, науковці запевнили: він смертоносніший, а наслідки від хвороби складніші, аніж від звичайного ковіду. Два випадки зафіксували на Закарпатті.

 

Британський штам підтвердили і в європейській клініці, куди направили результи тестів на Ковід-19. Медики припускають, що новий штам коронавірусу з’явився в Україні на початку року. Відтоді в країні й спостерігається стрімке поширення та агресивний перебіг захворювання.