Путін — «вбивця»: як заява Байдена сколихнула світ і обвалила рубль

19.03.2021
Путін — «вбивця»: як заява Байдена сколихнула світ і обвалила рубль

Найголовніше у спілкуванні з іноземними лідерами — «знати, з ким маєш справу».

Управління національної розвідки США оприлюднило звіт про втручання Росії в американські вибори 2020 року.

 

У доповіді стверджується, що Росія під час передвиборчої кампанії 2020 року проводила «операції впливу», спрямовані на дискредитацію Джозефа Байдена, підтримку його суперника Дональда Трампа, а також підрив довіри до виборів у цілому і загострення соціально-політичних розбіжностей у Сполучених Штатах.

 

На думку авторів доповіді, ці дії санкціонував особисто президент Росії Володимир Путін. Попередній президент США Дональд Трамп усіляко блокував розслідування стосовно втручання Росії у попередні президентські вибори в США 2016 року, оскільки воно відбувалося на його користь.


«Він поплатиться за це»


Після публікації звіту національної розвідки США Джо Байден в інтерв’ю загальнонаціональній телемережі Ей-Бі-Сі (АВС), оприлюдненому в середу, заявив, що Володимир Путін поплатиться за російське втручання у демократичні процеси в Сполучених Штатах.

 

В інтерв’ю президент США ствердно відповів на запитання журналіста, чи вважає він нинішнього господаря Кремля вбивцею.

 

«Так, вважаю», — заявив Байден.

 

«Він поплатиться за це», — заявив американський президент. Він не став уточнювати, що має на увазі, але пообіцяв, що наслідки для Путіна настануть скоро. Байден також зазначив, що він і Путін непогано знають один одного.

 

«Я знаю його досить добре», — сказав американський президент, додавши, що найголовніше у спілкуванні з іноземними лідерами — це «знати, з ким маєш справу».


Як повідомляє агенція «Франс Пресс», 17 березня адміністрація Байдена оголосила, що розширює експортні обмеження на Росію у зв’язку з отруєнням опозиціонера Олексія Навального, відповідальність за яке спецслужби США покладають на Москву. Санкції набули чинності 18 березня. Вони зачеплять сектор експорту, пов’язаний із нацбезпекою.

 

Щодо продукції для авіапрому і співпраці в космосі буде діяти низка винятків до 1 вересня. Крім того, Вашингтон припинить дію ліцензій на обслуговування та заміну деталей і устаткування, поставлених у РФ раніше.

 

Сполучені Штати вносять Росію у список країн, з якими повністю заборонений експорт та імпорт зброї, а також оборонних послуг, випливає з заяви американського Держдепартаменту, опублікованої в Федеральному реєстрі США.


Міністерство торгівлі США конкретно не деталізує ці нові обмеження, просто вказавши в короткій заяві, що вони доповнюють ті, про які було оголошено 2 березня. Нагадаємо, два тижні тому Сполучені Штати запровадили фінансові санкції проти семи високопоставлених російських чиновників, у тому числі глави ФСБ Олександра Бортнікова.

 

Зі свого боку, Бюро промисловості та безпеки (BIS) Міністерства торгівлі США додало 14 найменувань у «список організацій», яким обмежено експорт, реекспорт та передачу продуктів у певні країни, які, на думку США, беруть участь у діяльності, що суперечить національній безпеці або інтересам зовнішньої політики.


Телеканал Сі-Ен-Ен (CNN) iз посиланням на трьох представників Держдепартаменту США повідомив, що адміністрація Джо Байдена оголосить про чергові санкції, які пов’язані з втручанням у вибори, вже наступного тижня.


Образили Путіна й усіх росіян


Як заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, звіт нацрозвідки США абсолютно безпідставний і бездоказовий. За його словами, Москва не має стосунку ні до яких кампаній проти кандидатів на пост президента США і не втручалася в американські вибори.

 

А коментуючи слова американського президента, спікер Державної Думи Росії В’ячеслав Володін ствердив, що Джо Байден образив усіх росіян.

 

«Байден своєю заявою образив громадян нашої країни. Це істерика від безсилля. Путін — наш президент, нападки на нього — це нападки на нашу країну!» — написав Володін у своєму телеграм-каналі.


Але найбільш ображеною в цій ситуації виявилася російська грошова одиниця. Як повідомили російські незалежні ЗМІ, на інтерв’ю ABC iз Джо Байденом Московська біржа відреагувала падінням курсу рубля.

 

Частина аналітиків передбачає, що така тенденція збережеться впродовж декількох днів. У середу російський рубль впав щодо американського долара на 1,57% — до значення 73,99 руб. за долар, що стало найбільшим коливанням iз 25 лютого. Зріс також і курс євро: 17 березня він становив 88,02 руб. за один євро (напередодні курс був 86,75 руб.).


Після заяв Байдена та запровадження нових санкцій посол Росії в США Анатолій Антонов був відкликаний у Москву для консультацій щодо подальшого вектору російсько-американських відносин, повідомляється в офіційному коментарі представника російського МЗС Марії Захарової.


На жаль, звіт Управління національної розвідки, який викладений на 15 сторінках, стосується впливу на американські вибори не лише Кремля, а й представників української влади.

 

Згідно з документом, підтримувані Москвою громадяни України, такі як депутат Верховної Ради України Андрій Деркач, наймали політичних діячів у Сполучених Штатах (їх особи не називають) для того, щоб «зганьбити» імідж Джо Байдена і його сина Хантера.

 

Як вважають американські спецслужби, за діяльністю Андрія Деркача (який зустрічався з особистим адвокатом Дональда Трампа Руді Джуліані в 2019 році) стежить, якщо не керує, сам Володимир Путін. Дії Деркача «контролював» Путін, прямо вказується в доповіді американської розвідки.