«Червоніють» від головотяпства: у Львові стрімко зростає кількість хворих на коронавірус

17.03.2021

Понад дев’ять iз половиною тисяч нових випадків «Ковід-19» підтверджено в Україні за попередню звітну добу. Найбільше — у Львівській області та Києві.

 

264 людини померли. Госпіталізовано близько двох тисяч хворих.


Стрімко зростає кількість госпіталізованих iз діагнозом «Ковід-19» у місті Лева, що не дивно через сусідство з «червоною» не перший тиждень Івано-Франківщиною.

 

Загалом у медзакладах Львова нині перебувають понад 650 хворих на коронавірусну інфекцію. Більшість із них потребують забезпечення киснем. Тим часом у лікарнях уже відчувається нестача ліжок. Про це повідомили в міськраді.


Активне поширення коронавірусу у Львові спостерігається другий тиждень поспіль. У місті вже запровадили додаткові карантинні обмеження. Так, школярів 5-11 класів відправили на дистанційне навчання, а дитячі гуртки закрили.


За добу 14 березня на Львівщині виявили більш як тисячу нових випадків «Ковід-19». Понад 600 iз них — в обласному центрі.


Тим часом міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що додаткові карантинні заходи має запровадити місцева влада через погіршення загальної ситуації з коронавірусом в Україні.

 

Це має запобігти потраплянню нових регіонів до «червоної» зони. Максим Степанов закликав мерів міст не чекати вказівок згори, а приймати контрзаходи на місцях, згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я, науковців та епідеміологів.


Нагадаємо, що, за попередніми прогнозами МОЗ, п’ятим регіоном, який має невтішні шанси потрапити до «червоної» зони, може стати саме Львівщина. Нині в ній — Чернівецька, Житомирська, Закарпатська та Івано-Франківська області.


У поширенні коронавірусу на заході часто звинувачували роботу курорту «Буковель». Він продовжував працювати попри суворі обмеження в регіоні. Курорт не припиняв свою роботу і під час зимового локдауну — коли всі розваги були під забороною.


Урешті-решт у минулі вихідні «Буковель» закрили на карантин. В’їзд на територію Поляницької територіальної громади, де розташований курорт, обмежили.


На жаль, Україна залишається у лідерах за поширенням коронавірусу. За останню добу ми — на дев’ятому місці в світі за кількістю інфікованих.


Це тоді, коли все ще повільними лишаються темпи вакцинації. Тільки дві тисячі українців напередодні отримали щеплення від коронавірусу.

 

Загалом в Україні отримали щеплення понад 53 тисячі людей (коли населення — близько 40 млн осіб). А в Міністерстві охорони здоров’я запевняють: усе йде за планом.

 

«Згідно з планами вакцинації, вона збільшується поетапно. Планомірне зростання щеплення людей. І нам важливо знати про ту кількість бажаючих, які готові вакцинуватися, й оперативно з ними зв’язатися», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер.


Водночас низка країн тимчасово зупинила вакцинацію препаратом від AstraZeneсa. Усе через повідомлення про можливі побічні ефекти.

 

Йдеться, зокрема, про утворення тромбів у деяких людей після вакцинації. Днями у Норвегії троє медичних працівників, які нещодавно щепилися, потрапили до лікарні через кровотечу і тромби. Нині перевіряють, чи пов’язані ці випадки з вакциною.


У компанії AstraZeneсa заявили: огляд даних про всіх 17 мільйонів щеплених не надав доказів, що препарат підвищує ризик тромбозу чи легеневої емболії. Ці слова підтвердило і Європейське агентство лікарських засобів.


В українському МОЗі повідомили, що легкі побічні ефекти від Covishield, розробленого за технологією AstraZeneсa, фіксують менш ніж в одного відсотка щеплених. Тяжких випадків узагалі не було.