Хай собі росте: «Диканський» парк запрошує волонтерів для охорони первоцвітів

17.03.2021
Хай собі росте: «Диканський» парк запрошує волонтерів для охорони первоцвітів

«Із настанням весни в наших широколистяних дібровах розпочинається пора квітування рідкісної в Полтавській області квітки—проліски пониклої, або сибірської. З усіх первоцвітів саме ця багаторічна рослина зазнає найбільш бездушного винищення, бо її найлегше знайти — достатньо лише добратися до найближчого лісочка.

 

Масове зривання цих провісників весни на одному й тому ж місці через декілька років призводить аж до повного їх зникнення. Саме тому адміністрація регіонального ландшафтного парку «Диканський» просить небайдужих громадян відгукнутися на наш заклик, аби вже через кілька тижнів стати на варті квітування цих ніжних блакитних квітів», — повідомлення такого змісту з’явилося цими днями на сторінці парку у фейсбуці.

 

Тим, хто надумає влитися до лав захисників природи, зокрема, обіцяють, що вони збережуть не одну тисячу рідкісних первоцвітів від винищення, дізнаються, чому не можна зривати проліски навіть без цибулинки, одержать почесне звання «Волонтер регіонального ландшафтного парку «Диканський».


— На території нашого парку 3,5 тисячі гектарів широколистяних дібров — усі вони в період квітування пролісків устелені суцільним блакитним килимом. Краса неймовірна. Але ж її з року в рік безжально нищать, — бідкається директор регіонального ландшафтного парку Ірина Черкаська.

 

— Аби отримати якусь копійку, проліски рвуть і потім продають пучечками на базарі бабусі. Хоча у винищенні первоцвітів задіяні не тільки вони — багато хто з жителів довколишніх населених пунктів рве їх для букетів, аби сфотографуватися, принести додому.

 

Місцями через парк пролягають такі автодороги, як, наприклад, Полтава — Гадяч, Полтава — Шишаки. І там у період квітування пролісків часто зупиняється транспорт, а його пасажири, забрівши до дібров, повертаються назад із букетами. Тому нинішнього року для охорони цих рідкісних ранніх квітучих рослин ми вирішили залучити волонтерів.


Ця ідея не нова. Скажімо, в урочищі Холодний Яр на Черкащині студенти, місцеві екологи й лісівники вже багато років забезпечують охорону популяції червонокнижних підсніжників складчастих.

 

І небезрезультатно: за цей час ділянки, зайняті цими унікальними рослинами, розширилися, а деякі з них зрослися — уже є такі, що сягають площі 12-13 гектарів.

 

Відтак у регіональному ландшафтному парку «Диканський» вирішили й собі вдатися до такої практики. І, до речі, вже є люди, котрі відгукнулися на цю ініціативу.


— Справжні любителі природи готові приїхати до нас на кілька днів навіть із Києва, Запоріжжя, оплатити власним коштом не лише переїзд, а й проживання — це люди, котрі звикли робити якісь корисні речі для заповідних територій, довкілля. Для них справа охорони природи — це вже стиль життя, внутрішня потреба. Якось до нас приїжджали волонтери iз Всесвітнього фонду дикої природи, то вони взагалі кілька днів мешкали в наметах, — ділиться Ірина Черкаська.

 

— Готовий долучитися до ініціативи екологічний патруль на велосипедах із Великобудищанської школи на чолі з учителькою Тетяною Біляєвою. Для початку маємо зрозуміти, скільки збереться захисників природи, хто коли зможе приїхати, а тоді вже сплануємо їхнє навчання.

 

Без інструктажу ніяк не обійтися, адже вони повинні будуть доносити до людей інформацію, чому не можна нищити первоцвіти, яка міра відповідальності чекає на тих, хто оберемками зриває перші квіти, аби потім бездумно викинути їх. Оскільки територія парку велика, то й місць, де потрібно буде вести патрулювання, чимало. Тож ми готові прийняти допомогу всіх охочих.


Пані Ірина прогнозує, що квітування пролісків розпочнеться вже через якихось два тижні. До того часу буде налагоджене й патрулювання. Місцевим жителям роздаватимуть надруковані інформаційні листівки. А для кращих волонтерів адміністрація парку готує подарунки.