«Спакували» цілий форум: як Кремль зірвав зібрання опозиційної «Відкритої Росії»

16.03.2021

У Москві в суботу, 13 березня, поліція розігнала форум «Муніципальна Росія», організований «Відкритою Росією», і затримала всіх його учасників.

 

Серед них — глава округу «Красносельський» Ілля Яшин, муніципальний депутат Юлія Галяміна, громадський діяч Володимир Кара-Мурза-молодший, директор «Відкритої Росії» Олексій Пивоваров, колишній мер Єкатеринбурга Євген Ройзман, депутат Законодавчих зборів Санкт-Петербурга Максим Резник.

 

Були затримані і кілька журналістів. Поліцейські оголосили форум «незаконним» і заявили про готовність застосувати силу.


Як повідомляє «Коммєрсант», близько 40 поліцейських увійшли в конференцзал московського готелю «Ізмайлово» під час виступу Євгена Ройзмана. Поліцейські заявили, що учасники форуму зобов’язані розійтися, інакше застосують силу.

 

Після оголошення силовики перекрили виходи з зали, випускаючи тільки журналістів з документами. Однак кілька співробітників ЗМІ були затримані. Серед них Тимур Олевський (модератор однієї з дискусій на форумі), Артем Крігер (Sota Vision), Анастасія Мельникова (Znak.com), Микита Ступін (Avtozak Live). При перших затриманнях люди почали кричати «Ганьба!»


Як повідомила «Новой газєтє» координатор освітніх проєктів «Відкритої Росії» Тетяна Усманова, всього в залі було «від 150 до 200 осіб». У заході брали участь незалежні депутати з 56 регіонів Росії. Затримали «взагалі всіх», написав у твіттері політик Ілля Яшин.

 

«На моїй пам’яті вперше в Росії ось так пакують цілий форум — і спікерів, і учасників, і організаторів. Силовики забувають, що перед ними муніципальні депутати, кожен з яких представляє своїх виборців — понад 150 делегатів з 56 регіонів. Багато пройшли через складні кампанії і цим їх не залякаєш, а хіба що розлютиш», — заявив Олексій Пивоваров.


Форум незалежних депутатів «Муніципальна Росія» за планом повинен був пройти 13 і 14 березня. Розгін форуму поліцейські пояснили тим, що його «проводить небажана організація».

 

Пізніше було опубліковано офіційну заяву ГУВС, в якій стверджується, що «в одному з готельних комплексів на Ізмайловському шосе група громадян — представників громадської організації (назву «Відкритої Росії» ГУВС не згадує. — Ред.) зробила спробу проведення публічного заходу з порушенням встановлених санітарно-епідеміологічних вимог, у значної частини учасників були відсутні засоби індивідуального захисту».

 

«Окрім того, серед учасників виявлені члени організації, діяльність якої визнана небажаною на території Російської Федерації», — йдеться в заяві.

 

«У територіальні органи внутрішніх справ доставлено близько 200 осіб», — повідомили в поліції.


Нагадаємо, «Відкрита Росія» — неурядова опозиційна Кремлю організація, створена Михайлом Ходорковським. Генпрокуратура РФ зарахувала її до числа «небажаних» на території Росії.


Держсекретар США Ентоні Блінкен 14 березня закликав Росію «припинити переслідування незалежних голосів», відреагувавши на затримання в Москві близько 200 учасників Форуму незалежних депутатів.