Вам записка, пане Байден: яку стратегію щодо Києва обере Вашингтон

10.03.2021
Вам записка, пане Байден: яку стратегію щодо Києва обере Вашингтон

Білий дім Байдена намагається протоптати власну стежину на Банкову.

Американські експерти підготували для адміністрації президента США Джо Байдена аналітичну записку, в якій пропонують стратегію щодо подальшої співпраці з Україною.

 

Ініціював її створення американський аналітичний центр «Атлантична рада», повідомляє «Голос Америки».


Без реформ не буде діла

Байдену, серед іншого, рекомендують скористатись прагненням українського президента Зеленського «взаємодіяти з новою командою» Білого дому.

 

«Зеленський відрізняється від свого попередника, — йдеться в аналітичній записці. — Він iз російськомовного сходу України, він не був активним учасником Революції гідності, у нього було мало контактів із Заходом і він потрапив у скандал в час першого імпічменту Трампа, де Україна була в центрі уваги».


Крім того, автори документа рекомендують адміністрації Байдена вжити низку безпекових і дипломатичних кроків щодо України, а також чітко визначитися з позицією щодо її внутрішніх реформ. Санкції щодо Ігоря Коломойського вони назвали частиною цієї політики.


США повинні уповноважити конкретного високопосадовця, який буде контактною особою з питань реформ в Україні, вважає Джон Гербст, колишній посол США в Україні.

 

«Гадаю, найважливішим питанням, хоча не єдино важливим, є внутрішні реформи в Україні. США повинні уповноважити конкретного високопосадовця, який буде контактною особою з питань реформ в Україні, потрібно визначити пріоритети зі створення незалежних судів, вжити заходів щодо основних корумпованих осіб, які підривають реформи. І я задоволений, що американський уряд уже дослухався до однієї з наших порад і запровадив санкції щодо Ігоря Коломойського», — сказав Джон Гербст, колишній посол США в Україні, директор євразійського Центру «Атлантичної ради», а також співавтор цього документа.


Серед інших реформ в Україні адміністрації Байдена рекомендують співпрацювати з Києвом, щоб українська влада провела реформу Генеральної прокуратури, оновила повноваження Національного антикорупційного бюро України.


Білому дому рекомендують виступати «за повну лібералізацію енергетичного ринку України, США також повинні допомогти встановити повну прозорість щодо справжніх власників найбільших ЗМІ в Україні», йдеться в документі.

 

США мають просувати американські та інші міжнародні інвестиції в Україну, якщо в Україні впроваджують основні реформи. 

 

«Ми маємо вимагати антимонопольного законодавства і промотувати незалежність Національного банку України», — сказав Джон Гербст.


У сфері зовнішньої політики адміністрації президента США рекомендують негайно призначити посла США в Україні, збільшити американську допомогу Україні щонайменше до 500 мільйонів доларів на рік, посилити санкції щодо Москви, а також «зайняти активну роль у дипломатичних зусиллях на Донбасі, тому що Мінський процес заморожено», — додав Джон Гербст.

 

«США повинні посилити безпеку в південносхідній частині Європи та в Чорному морі, поглибити інтеграцію України в НАТО. І треба бути певними, що Україна робить усе необхідне, аби зрештою стати членом Північноатлантичного альянсу», — зазначили автори документа.

 

Адміністрації Байдена рекомендують також бути непохитними в позиції щодо закінчення будівництва газопроводу «Північний потік-2», втримувати міжнародний тиск через російську окупацію Криму і підтримати «Кримську платформу».


Авторами документа є колишні посли США в Україні Вільям Тейлор та Джон Гербст, колишній співробітник Білого дому в адміністрації Обами Деніел Фрід, а також експерти «Атлантичної Ради» Мелінда Герінг, Александр Вершбоу, Андерс Аслунд.


Президент США Джо Байден, виступаючи на Мюнхенській конференції 19 лютого, заявив, що рішення українського конфлікту є пріоритетним для Європи і Сполучених Штатів.

 

«Президент Росії Володимир Путін хоче послабити європейський проєкт і НАТО. Він хоче зруйнувати нашу трансатлантичну єдність і нашу рішучість. Ось чому підтримка суверенітету і територіальної цілісності України має життєво важливе значення для Європи і США», — сказав Байден.

Позбутися старих образ

Утiм пан Байден за півтора місяця роботи на посаді президента вже встиг поспілкуватися з керівниками понад 30 держав, але не з президентом України. Аналітики вважають, що глава Білого дому дійсно надаватиме Києву особливу увагу, однак поки Вашингтон не виробив стратегію в цьому напрямку.

 

До того ж свій відбиток залишили звинувачення Дональда Трампа в корумпованій діяльності Байдена в Україні, які підхопили окремі представники української політичної сцени, зокрема і з табору Зеленського.

 

Схоже, що за­пропонований тепер «Атлантичною радою» документ має покласти кінець невизначеності нової адміністрації Білого дому у відносинах з Україною.


Прихід до влади в США Джо Байдена несе для Києва кращі перспективи. Американські демократи в цілому категорично налаштовані щодо Росії та її ролі в конфлікті на південному сході України.

 

Прессекретарка Байдена Дженніфер Псакі заявила, що глава Білого дому підтвердив «тверду підтримку суверенітету України перед обличчям російської агресії, що триває». Володимир Зеленський в інтерв’ю американському телеканалу HBO також наголосив на особливому значенні для Києва підтримки Вашингтона, а також висловив упевненість, що незабаром він зможе зустрітися з Байденом.


Як відзначають аналітики, хоча звинувачення Трампа щодо корупційної діяльності сина Байдена — Хантера — в Україні ні до чого не привели, йому все ж вдалося загострити цю тему, що надалі обмежує простір глави Білого дому для маневрів щодо України.

 

«Треба розуміти, що є дві проблеми. По-перше, це токсичність українського кейса для Байдена — численні звинувачення в корупції та інше. І друге — це певне непорозуміння між Зеленським і Байденом. Все ж треба розуміти, що для Байдена більш прийнятною і зрозумілою кандидатурою свого часу була фігура Петра Порошенка. За Зеленським в американській політичній системі тягнеться шлейф ставленика українських олігархів», — вважає глава Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.


При цьому вже і в самих США політики закликають прискорити старт комунікацій між Вашингтоном і Києвом. Колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер у колонці для «Центру аналізу європейської політики» заявив, що Білий дім повинен якомога швидше почати цей діалог.

 

«Обидва президенти не повинні ставати кращими друзями, але важливо встановити контакти на рівні глав держав, задати тон співпраці між адміністраціями обох країн. Для України це є критично важливим чинником», — вважає Волкер. Розроблений фахівцями «Атлантичної ради» документ має стати каталізатором такої співпраці.