Порожня поСУДина: у Києві протестували проти «суддівської мафії»

10.03.2021
Порожня поСУДина: у Києві протестували проти «суддівської мафії»

Акція біля дачі президента.

«Ви глухі чи мразi»?

У Києві відбувся XVIII з’їзд суддів України, де планували розглянути питання про обрання нових членів Вищої ради правосуддя та призначити суддю Конституційного Суду.

 

Проте від самого ранку «Президент готель», де зібралися учасники з’їзду, взяли в облогу близько двох сотень людей. Свою акцію протесту громадські активісти назвали «Ні з’їзду суддівської нечесті» (в слові «нечесть» обіграно і суддівську честь, і нечисть, яка, на думку активістів, керує парадом у силових та суддівських структурах).

 

Акцію організували спільно прихильники засудженого громадського активіста Сергія Стерненка та представники ГО «Центр протидії корупції».


«Друзі, дякуємо всім, хто відгукнувся і прийшов на суддівський шабаш. Дякуємо всім, кому не все одно, в якій країні жити. Всім, хто усвідомлює, що без чесних судів Україна приречена. Всім, кому остогидли вовки, тупицькі та інші покидьки. І так: #АваковЧорт», — звернувся через фейсбук до учасників мітингу «Центр протидії корупції».

 

У руках учасники протесту тримали не менш красномовні плакати: «Ви глухі чи мразi?», «Порожня поСУДина», «Ні імітації судової реформи», «Правова система України: 5-те місце у світі за витратами, 156-те — за забезпеченням законності», «Геть чорт» та інші.


Учасники акції протесту вимагали не проводити з’їзду суддів до зміни правил добору членів Вищої ради правосуддя (ВРП) і Конституційного Суду України (КСУ).

 

«Інакше суддівська мафія й надалі братиме українців у заручники своїми рішеннями, віддаляючи нас від цивілізованого світу», — переконані учасники акції.

 

На думку пікетувальників, саме недосконала процедура призначення членів цих органів призвела до конституційної кризи, уможливила винесення свавільного вироку Сергію Стерненку та спричинила інші політичні ув’язнення в Україні. Відтак, вважають учасники акції, процедура добору членів ВРП має зазнати змін. Туди «мають увійти порядні люди, які не дозволять тримати патріотів та безневинних людей за ґратами і відпускати вбивць та корупціонерів».


З’їзд суддів України триватиме впродовж трьох днів — з 9 по 11 березня. І раніше планувалося, що він відбудеться в приміщенні Міжнародного центру культури та мистецтв.

 

Проте захід було перенесено до «Президент готелю». Таке рішення ухвалили на підставі листа глави МВС Арсена Авакова, в якому він рекомендував змінити місце проведення з’їзду «з міркування питань безпеки делегатів та учасників форуму». Аби й на новому місці проведення з’їзду делегатам було безпечно, учасників акції відтіснили кордоном силовиків.

 

«Україна — єдина країна Європи, де судді ховаються за спини поліції. В усіх інших країнах повага до них така велика, що вони без проблем самі йдуть, куди їм потрібно, і їм аплодують. Ось це «гарний» приклад українських суддів», — сказав присутній на акції голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.


У Центрі протидії корупції нагадали, що одна з делегаток — суддя Шевченківського суду Києва Валентина Маліновська, так звана «суддя Майдану».  Саме вона и грудні 2013 року кинула за ґрати фотографа Сергія Нуженка, якого по-звірячому побили «беркутівці» на Банковій 1 грудня. Тоді прокуратура звинуватила фотографа в тому, що він... побив планшетом і камерою понад 70 «беркутівців»! Маліновську мали звільнити за порушення присяги, але Вища рада правосуддя двічі відмовилась її звільнити. Центр протидії корупції зібрав цілий список суддів із заплямованою репутацією, які «сьогодні будуть обирати собі подібних у ВРП».


Найцікавіше, що паралельно біля місця проведення з’їзду зібрали альтернативний мітинг — на підтримку суддів. Як пояснила одна з присутніх, вони прийшли, «щоб закон виконувався для всіх, щоб ніхто не втручався в наші закони». Інші учасники акції (переважно пенсійного віку) взагалі не могли пояснити, чому вони тут зібралися, мовляв, з усіх питань звертайтеся «до нашого руководства».


Суддівське свавілля допекло.
Фото з фейсбук-сторінки Watchers.Media.

Щоб Конча-Заспа не спала

Учорашній протест став логічним продовженням акції, яка відбулася напередодні, 8 березня, біля державної дачі президента в Кончі-Заспі, де нині мешкає Володимир Зеленський.

 

Тут зібралися прихильники Сергія Стерненка та підозрюваного в справі Шеремета — Андрія Антоненка (Ріффмастера).


Учасники, які зорганізувалися через телеграм-канал прихильників Стерненка, «Самозахист», пішки від метро «Видубичі» вирушили до Кончі-Заспи. Біля резиденції їх уже чекала поліція.

 

Під парканом резиденції активісти розгорнули великий банер «Мовчання тримає за ґратами», а також почепили плакати й листівки на огорожу. Учасники традиційно палили фаєри й вимагали звільнити Стерненка та Антоненка.


На згадку про людей, які перебувають за ґратами без жодних доказів вини, на асфальті перед парканом президентської резиденції залишився напис: «Свободу Стерненку та Антоненку».


Тим часом самому Антоненку та Юлії Кузьменко Шевченківський районний суд учора знову намагався обрати міру запобіжного заходу. На момент верстки номера рішення суду ще не було відоме.