Денис Казанський: Ця війна має дорого коштувати Росії

10.03.2021
Денис Казанський: Ця війна має дорого коштувати Росії

Україні вдалося зупинити експансію Росії, але примусити агресора залишити територію України зможуть тільки жорсткі дії Заходу.

На передовій 8 березня російські окупанти дев’ять разів порушили режим припинення вогню. Зокрема, поблизу населеного пункту Луганське, де ситуацію контролює оперативно-тактичне угруповання «Північ», загарбники за допомогою ручного протитанкового гранатомета здійснили дистанційне мінування території мінами ПОМ-2.


А в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» неподалік Водяного, що на Приазов’ї, та селища Піски збройні формування РФ відкривали вогонь із гранатометів різних систем та стрілецької зброї.


Поруч із населеним пунктом Опитне російсько-окупаційні війська відкривали вогонь iз ручного протитанкового гранатомета та автоматичного станкового гранатомета, а в передмісті Золотого-4 — ще й зі стрілецької зброї. До того ж на околицях селища Лебединське противник обстрілював наші позиції зі станкового протитанкового гранатомета.


На обстріли противника наші воїни відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат серед українських воїнів немає.


Окупанти продовжують систематично ігнорувати підписані 22 липня 2020 року в рамках Тристоронньої контактної групи додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню.
Метою провокацій було створення напруженості вздовж лінії розмежування, здійснення вогневих провокацій i підтримання російської пропаганди про буцімто системні порушення режиму припинення вогню українською стороною. Традиційно окупантами продукувались фейки і стосовно обстрілів iз боку ЗСУ населених пунктів. У свою чергу, наші воїни неухильно дотримуються досягнутих домовленостей щодо припинення вогню та є послідовними у виконанні взятих на себе зобов’язань.


Станом на 7-му годину ранку 9 березня було зафіксовано три порушення режиму припинення вогню. Зокрема, поблизу населеного пункту Красногорівка противник використав міномет 82-го калібру, а неподалік Пісків збройні формування РФ відкривали вогонь зі стрілецької зброї. На провокаційні дії противника наші воїни реагували вогнем у відповідь. Про факти порушення режиму припинення вогню через українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ.


Зауважимо, що член української делегації в Тристоронній контактній групі, журналіст і блогер Денис Казанський заявив, що в Україні РФ використовує ті самi методи війни, що в Сирії і Лівії: «ДНР» та «ЛНР» — це фактично приватні військові компанії Росії. Так, це не офіційна російська армія, але вони отримують російську зброю, отримують зар­плату в російських рублях і повністю діють в інтересах Російської Федерації».


За його оцінками, донбаські «республіки» є квазіутвореннями, які Кремль використовує як певний плацдарм, зокрема для можливого розширення експансії. «На так званому форумі «Русский Донбасс» відкрито оголосили, що мета цих «ДНР» і «ЛНР» — захоплення нових територій України і створення «русского национального государства», — зауважив Казанський.


Він наголосив, що Україні вдалося зупинити експансію Росії, але примусити агресора залишити територію України зможуть тільки жорсткі дії Заходу. «Працювати треба в такому напрямку, щоб ця війна коштувала Росії дуже дорого, щоб у певний момент Росія зрозуміла, що не може тягнути це далі», — підсумував журналіст.