Стрибки королев: у Польщі українська збірна виборола три медалі

10.03.2021
Стрибки королев: у Польщі українська збірна виборола три медалі

У Торуні Ярославі Магучих вдався черговий стрибок на двохметрову висоту. (Фото з сайта ФЛАУ.)

Днями керівник Міністерства молоді та спорту України Вадим Гутцайт окреслив медальний потенціал вітчизняних спортсменів на літній Олімпіаді в Токіо, де, за його словами, українська збірна може виграти 13-15 нагород.

 

«Мені б теж хотілося назвати значно більшу кількість, але потрібно дивитися правді у вічі. Ми аналізуємо останні результати наших олімпійців і можемо говорити саме про такі цифри», — зазначив «спортивний» міністр.


А минулого «уїк-енду» в польському Торуні, де проходив чемпіонат Європи з легкої атлетики в приміщенні, вдалося побачити частину українських спортсменів, із якими в Міністерстві пов’язують найбільші олімпійські медальні сподівання.


Одразу дві вітчизняні легкоатлетки — Марина Бех-Романчук, яка стрибає у довжину, та «висотниця» Ярослава Магучих — піднялися на найвищу сходинку європейського п’єдесталу, показавши при цьому вельми пристойні результати.


У боротьбі за континентальне «золото» з потужною представницею Німеччини, чемпіонкою світу Малайкою Міамбо Бех-Романчук продемонструвала найкращий стрибок у сезоні (й повторила персональний рекорд), в заключній, шостій, спробі залетівши на 6 м 92 см. Примітно, що до Марини нікому з вітчизняних легкоатлеток не вдавалося вигравати «золото» в секторі для стрибків у довжину на «зимових» чемпіонатах Європи. Загалом, і для Бех-Романчук це перший чемпіонський успіх на великих міжнародних змаганнях.


«Цей зимовий сезон для мене був дуже важким. Було мало змагань, постійно щось турбувало. На чемпіонат Європи я їхала, розуміючи, що готова, але при цьому не знала, чого очікувати від себе. І саме тому нічого не хотіла прогнозувати. Не знала, що мені вдасться показати і реалізувати. Але зараз у мене чудовий настрій, адже все вдалося», — поділилася емоціями Бех-Романчук.


У сектор для стрибків у висоту зіркова Ярослава Магучих виходила в статусі лідера світового сезону. У січні на змаганнях у Словаччині 19-річна дніпрянка підкорила планку на позначці 2,06 м, оновивши таким чином низку міжнародних рекордів, зокрема й національний.

 

Особливої конкуренції на ЧЄ «під дахом» у Торуні Ярослава не мала. Узявши з першої спроби двометрову висоту, вона не стільки остерігалася конкуренток, як розмірковувала над стратегією подолання нового піку на позначці — 2,07.


«Особливо було прикро, коли в третій спробі я п’ятками збила планку. Утім це був мій перший дорослий чемпіонат Європи в приміщенні, і я задоволена, що виграла його з результатом — 2,00 м», — так оцінила свій здобуток у Торуні Магучих.


Перевершивши у заключній спробі результат чемпіонки світу з Німеччини, Марина Бех-Романчук стала переможницею «зимового» ЧЄ-2021 в польському Торуні.
Фото з сайта sport.ua.


При цьому разом iз Ярославою на п’єдестал піднялася ще одна українська стрибунка у висоту — Ірина Геращенко. Стрибок на 1,98 м зробив її віцечемпіонкою Європи.


При цьому срібна призерка ЧС-2017 киянка Юлія Левченко завершила ці змагання на четвертій позначці, обмежившись успішним польотом на 1,94 м.


Зрештою, ЧЄ-2021 у приміщенні українська легкоатлетична збірна завершила на шостому місці в медальному протоколі, маючи в своєму активі дві золоті та одну срібну нагороди.