На крилах «Мрії»: легендарний льотчик-випробовувач встановив 263 світові авіаційні рекорди

05.03.2021

На заводі Антонова у перший день весни в урочистій обстановці віншували першого кавалера ордена «Золота зірка», Героя України, кандидата технічних наук — Олександра Галуненка.

 

Народився він 1 березня 75 років тому в невеликому селі Троїцьке на Запоріжжі.

 


Літати мріяв ще з дитинства, оскільки його рідне село розташовувалося неподалік від військового аеродрому. Старші класи закінчував у Запорізькому інтернаті й паралельно відвідував аероклуб: у 10 класі — став парашутистом, а вже в 11-му його взяли в групу пілотів, де навчився літати на Як-18У.


Легендарний льотчик встановив 263 світові авіаційні рекорди: на Ан-72 — 8, на Ан-124 «Руслан» — 21, на Ан-225 «Мрія» — 234 (в одному польоті 110, в другому — 124 світові рекорди).

 

А за встановлення 110 світових авіаційних рекордів в одному польоті на Ан-225 «Мрія» його ім’я занесено у книгу рекордів Гіннесса (1991). Загалом Олександр Галуненко провів льотні випробування на Ан-28, Ан-72, Ан-32, Ан-124 («Руслан»), Ан-225 («Мрія»), Ан-70.


Вітав льотчика, зокрема, гендиректор ДК «Укроборонпром» Юрій Гусєв: попросив ювіляра допомогти в народженні нової генерації видатних українських льотчиків і вручив відзнаку концерну «Видатні, легендарні особистості».

 

Мер Бучі з гордістю сказав, що Олександр Галуненко — бучанин і є почесним громадянином міста, а мер Гостомеля подякував за пораду льотчика створити після розпаду Союзу в місті, де була льотно-випробовувальна станція, логістичний центр при аеродромі.


Колеги-товариші, які з ним літали, характеризували Олександра Галуненка як скромну й добру людину, але з залізною витримкою; як льотчика, який ніколи не впадав у паніку в найнебезпечніші моменти, які виникали під час випробовувань.

 

Він підготував і виховав цілу плеяду випробовувачів, виходячи зі строгого підходу освоєння ними будь-якого технічного питання, вимагаючи глибоких знань характеристик літаків, навчав правильних дій під час екстрених («відмовних») ситуацій.


Ювіляр згадав, як, літаючи на Ан-124 («Руслан») та Ан-225 («Мрія»), не приховуючи радості, з гідністю розповідав за кордоном здивованим іноземцям, що це українські літаки.

 

«Особливо найбільшими «дипломатами» нашої країни були «Руслан», а згодом і «Мрія», адже літали по всьому світу — люди дізнавалися про Україну, про тих, хто їх створив, — конструкторсько-виробничий колектив київського заводу Антонова. Мрію, щоб в ангарах підприємства Антонова народжувалися нові літаки. Тож бажаю, особливо молоді, щоб і ви створили не менш значущі вироби — літаки, якими б пишалася вся наша країна».


Додамо, що Олександр Галуненко звання Героя України отримав за особисту мужність і героїзм, виявлені під час проведення льотних випробовувань нової авіаційної техніки, а орден «За заслуги» III ст. — за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у випробовуванні льотного зразка військово-транспортного літака Ан-70.

 

Досвідчений професіонал не збирається почивати на лаврах — наразі він помічник генерального конструктора з льотних питань, президент ГО «Федерація авіаційного спорту України», голова координаційної ради ГО «Асоціація літакобудівників».