Бойовики на Донбасі одночасно роблять запит на тишу і гатять по позиціях ЗСУ

03.03.2021

Стало відоме ім’я морпіха, який загинув на Донбасі поблизу Пищевика в останній день зими внаслідок ворожого обстрілу позицій ЗСУ зі стрілецької та снайперської зброї — це боєць 36-ї окремої бригади морської піхоти ім. контрадмірала М. Білинського, 32-річний молодший сержант Сергій Моісеєнко з Херсона.


Не обійшлося без НП і в перший день весни — неподалік Павлополя підірвалась на вибуховому пристрої вантажівка з українськими військовими: в результаті один військовослужбовець ЗСУ отримав бойове поранення, ще вісім воїнів — бойове травмування. Їх доставили до шпиталю, де надали належну медичну допомогу.

 

На місці події керівний склад військової частини та робоча група військової служби правопорядку з’ясовували обставини інциденту.


Згідно з повідомленням пресслужби Об’єднаних сил, на передовій 1 березня ворог сім разів порушив режим припинення вогню.

 

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», неподалік населеного пункту Водяне, що на Приазов’ї, окупанти відкривали прицільний вогонь з автоматичних станкових гранатометів, а біля Павлополя та Красногорівки — ще й зі станкових протитанкових гранатометів.

 

Крім того, поблизу Красногорівки загарбники обстрілювали наші позиції з великокаліберних кулеметів. Поблизу Невельського окупанти вели вогонь у напрямку наших позицій зі стрілецької зброї.


Поблизу Богданівки російсько-окупаційні війська здійснили прицільний обстріл українських позицій з автоматичного станкового та ручного протитанкового гранатометів.


У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», поблизу населеного пункту Луганське, збройні формування РФ двічі відкривали вогонь iз гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. На обстріли противника наші воїни відкривали вогонь у відповідь.


Основною метою дій російсько-окупаційних військ залишається провокування ЗСУ на відкриття вогню у відповідь iз подальшим звинуваченням у порушенні режиму припинення вогню. У кількох випадках противник обстрілював наші позиції одночасно із запитом на тишу начебто через обстріл iз боку ЗСУ.


Збройні формування РФ і надалі перешкоджають роботі СММ ОБСЄ. Так, 28 лютого міні БПЛА Місії зазнав впливу (глушіння сигналу) поблизу населеного пункту Ясинувата.

 

Під час патрулювання непідконтрольних уряду України територій СММ ОБСЄ зафіксувала 12 одиниць озброєння та військової техніки, які розміщені з порушеннями встановлених ліній відведення та 16 одиниць­ ОВТ за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання.


Українська сторона СЦКК укотре фіксує порушення ­збройними формуваннями РФ вимог щодо заборони проведення інженерних робіт у районі лінії зіткнення.

 

Поблизу населеного пункту Троїцьке збройні формування РФ продовжують дообладнувати існуючі та будують нові укріплення в напрямку позицій ЗСУ.


З метою недопущення ескалації конфлікту українська сторона СЦКК звернулася до представників СММ ОБСЄ з проханням провести моніторинг указаних районів та закликати представників ОРЛО негайно припинити роботи.


Станом на 7-му годину ранку на фронті 2 березня обстрілів не зафіксовано. Російсько-окупаційні війська на Донбасі продовжують зазнавати суттєвих втрат у живій силі та бойовій техніці.

 

Так, лише за лютий, як повідомив офіцер ЗСУ Сергій Нещадим, «іхтамнєти» втратили 37 осіб: безповоротні («200») — 19 (не бойові), санітарні («300») — 18 (не бойові 17, бойові 1). Також було знищено 12 одиниць­ ворожої техніки (зокрема, йдеться про шість безпілотників, одну бойову броньовану машину і 5 одиниць автомобільної техніки).


За період iз 27 липня 2020 року по теперішній час втрати противника становлять 344 особи — 161 загиблий (не бойові 156, бойові 5) та 183 поранених (не бойові 179, бойові 4).