«Слуги народу» залишились без держфінансування: тепер вивчають власні порушення

03.03.2021
«Слуги народу» залишились без держфінансування: тепер вивчають власні порушення

Партія влади — «Слуга народу» не розуміє, які саме порушення вони допустили, що в кінцевому підсумку призвело до зупинки державного фінансування політсили.

 

Але готові їх вивчати та усувати.


Днями голова НАЗК Олександр Новіков наказав зупинити державне фінансування партії «Слуга народу» у зв’язку з виявленими порушеннями.


Зокрема, Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки кримінальних правопорушень у звітах «Слуги народу» — за ст. 159-1 (порушення порядку фінансування політичної партії), ч. 5 ст. 366 (службове підроблення) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).


Утім подібні порушення виявленні не лише у президентської партії, а ще й у звітах «Конгресу українських націоналістів» i «Блоку Вілкула «Українська перспектива».

 

Загалом НАЗК знайшло порушення порядку подання фінансового звіту в 11 партій, серед яких також «Рух нових сил Михайла Саакашвілі»; «ВО «Свобода»; «Важливий кожен»; «ВАРТА»; «Соціал-патріотична асамблея слов’ян»; «Нова демократія»; «Громадська сила»; «Команда Андрія Балоги».


Наразі агентство направило до суду адміністративні протоколи щодо керівників цих партій.


Керівництво «слуг» виявилося не здатним пояснити скандал щодо державного фінансування. Адже порушення виявили не в якоїсь партії з низькими рейтингом, а в партії влади, яка ще має монобільшість у Раді.


Голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко в коментарях ЗМІ спромігся лише заявити, що вони «вивчають повідомлення НАЗК про зупинку державного фінансування через ознаки порушення порядку подання фінансового звіту партії про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру».


«Ми розбираємося зараз. Хочемо почитати, що вони кажуть нам, і будемо тоді реагувати. Треба зрозуміти, як це працює: є зупинка, є скасування. Скасування — це якщо партія не надала пояснень, не виправила ситуацію, тоді на наступний квартал вони можуть скасувати. А наразі вони пишуть, що призупинено процес фінансування», — прокоментував він ситуацію «Радіо «Свобода».


І додав, що «слуги» вже отримали виділені державою кошти на перший квартал поточного року, тому й припускає, що рішення НАЗК може стосуватися другого кварталу. Тож пан Корнієнко обіцяє, що всі порушення буде усунено.


Зауважимо, що наприкінці лютого стало відомо, що кожен місяць в інтересах партії «Слуга народу» на рахунок американських лобістів Finsbury Glover Hering перераховується 50 тисяч доларів. За це компанія має надавати «стратегічне консультування та підтримку», зокрема «Слузі народу», — з метою «налагодження відносин України зі Сполученими Штатами та країнами ЄС».


При цьому жоден iз представників верхівки «слуг» не виявився здатним пояснити, хто ж саме щомісяця сплачує 50 тисяч доларів американцям. Мовляв, партія не наймала лобістів безпосередньо. А контракт із ними в лютому 2021 року підписала громадська організація, засновниками якої є помічники депутатів від «Слуги народу».

А ТИМ ЧАСОМ...

Партія «Слуга народу» проведе з’їзд 13 березня, на якому, серед іншого, розглянуть питання змін у системі управління партією, які покликані «зробити політсилу більш сучасною, яка реально об’єднає людей, котрі прийматимуть політичні рішення — як на місцях, так і в центральній владі».


У з’їзді візьмуть участь народні депутати, депутати місцевих рад від «СН», делегати від кожної з областей. З’їзд буде проведено з повним дотриманням карантинних обмежень.


На порядку денному організаційні та програмні питання: обговорення нової редакції Статуту партії та проведення виборів до керівних органів на його основі. А також обговорення нового документа — Доктрини політичної партії «Слуга народу», яка поєднає в собі засадничі та практичні питання майбутньої діяльності партії.


За словами голови партії Олександра Корнiєнка, депутати Верховної Ради, міністри, а також понад 7 тисяч місцевих депутатів усіх рівнів, голів ОТГ, мерів «готові разом рухатись уперед для втілення принципів та ідей президентської та партійної програм».