Навального етапували «сидіти» до колонію у Володимирській області

02.03.2021
Навального етапували «сидіти» до колонію у Володимирській області

Олексій Навальний, якщо забажає, зможе попрацювати «на благо отєчєства».

Російського опозиційного політика Олексія Навального в неділю, 28 лютого, доправили до виправної колонії №2, що в місті Покров Володимирської області.

 

«У нас є стовідсоткова інформація, що Навальний прибув до Володимирської області для відбування покарання. Перший час він буде перебувати на карантині, потім його переведуть у загін», — повідомив відповідальний секретар Громадської спостережної комісії Москви Олексій Мельников, передає агенція «Інтерфакс».

 

Згідно із законом, Федеральна служба відбування покарань (ФСВП) має повідомити родичам про місце перебування ув’язненого в десятиденний термін — ймовірно, тоді й треба чекати офіційного підтвердження цієї інформації.

«В абсолютно нормальних умовах»

Директор Федеральної служби виконання покарань Олександр Калашніков наразі заявив, що загрози безпеці та здоров’ю Навального в колонії немає. 

 

«Він буде перебувати в умовах абсолютно нормальних. Режим, нагляд і контроль буде забезпечений йому на сто відсотків. Навальний, якщо побажає, буде залучений до виробничої діяльності», — заявив Калашніков.


Російський активіст Костянтин Котов, який відбував своє покарання в цій колонії, розповів телеканалу «Дождь», що це колонія загального режиму, однак адміністрація в ній діє жорстко та повністю контролює всіх ув’язнених.

 

За даними Котова, в Покрові перебуває близько 400 ув’язнених. У колонії є майстерні — в тому числі монтажу, пошиття, деревообробки та фарбування. Один-два рази на тиждень в’язні працюють над прибиранням території.


Нагадаємо, Олексія Навального затримали 17 січня після повернення з Німеччини, де він лікувався від отруєння бойовою речовиною «Новачок». 

 

І вже за два тижні (миттєва, як для російського правосуддя, реакція!), 2 лютого, його засудили до 2 років і 8 місяців позбавлення волі за звинуваченням у порушенні зобов’язань умовно засудженого у справі косметичної компанії «Ів Роше».

 

В рамках цієї справи Олексій Навальний і його брат Олег у грудні 2014 року були визнані винними в розкраданні. 20 лютого суд у Москві відхилив апеляцію захисту Навального щодо заміни умовного терміну на реальний у цій справі. 25 лютого адвокати Навального повідомили, що опозиціонера етапували з СІЗО у Москві.


З часу затримання Навального Євросоюз та США вимагають звільнити опозиціонера та припинити переслідування його прихильників, які виходили на низку масових акцій протесту.

 

Нагадаємо, в жовтні минулого року за отруєння Навального Євросоюз запровадив санкції проти кількох високопосадовців Кремля та силових органів. У список потрапили, зокрема, заступник глави адміністрації президента Росії Сергій Кирієнко, директор ФСБ Олександр Бортніков і два заступники міністра оборони.


22 лютого міністри закордонних справ ЄС узгодили новий санкційний пакет: введення обмежувальних заходів щодо чотирьох російських чиновників у зв’язку з отруєнням і переслідуванням Олексія Навального та його прихильників.

 

Агенція «Рейтер» iз посиланням на власне джерело повідомила, що до списку санкцій увійдуть глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, голова ФСВП Олександр Калашников, командувач Росгвардією Віктор Золотов і генпрокурор Ігор Краснов.

Премія Нємцова — Навальному

Навальний відбув до колонії у Володимирській області з двома новинами: хорошою і поганою. У суботу, 27 лютого, в шосту річницю вбивства попереднього лідера російської опозиції Бориса Нємцова, в Москві та в багатьох містах світу проходили акції його пам’яті. Політичний рух «Солідарність» проводив онлайн-марафон «День Нємцова». Організаторiв i замовникiв убивства досі не встановлено. При цьому президент Володимир Путін недавно стверджував зворотне.


З нагоди річниці Фонд Бориса Нємцова присудив політику Олексію Навальному премію Бориса Нємцова «за сміливість у відстоюванні демократичних цінностей у Росії». Про це повідомляється на сайті фонду.

 

У повідомленні йдеться про те, що «Олексій Навальний не тільки продемонстрував неймовірну особисту мужність, а й зробив величезний внесок у викриття корупції та підвищення рівня участі громадян у процедурах, що ще збереглися в Росії». За роки своєї роботи Навальний «став найвпливовішим опозиційним політиком Росії і символом опору тиранії у світі», — підкреслюється в заяві Фонду, який також зажадав негайного звільнення опозиціонера.


А гіркою пігулкою для російської опозиції та самого ув’язненого виявилося те, що Міжнародна правозахисна організація Amnesty International («Міжнародна амністія») відмовилася вважати політика Олексія Навального «в’язнем совісті» в зв’язку з деякими його висловлюваннями в минулому, однак продовжить домагатися його негайного звільнення. Про це йдеться в заяві організації, поширеній днями.


«Деякі з його коментарів, які Навальний надалі публічно не спростував, містять заклики до ненависті, що суперечить визначенню в’язня совісті в трактуванні Amnesty International», — йдеться в заяві правозахисників, яку цитує «Франс Пресс». Дослідник Amnesty International Олег Козловський пояснив в ефірі каналу «Дождь», що між московським і лондонським офісами організації велася дискусія з цього приводу й остаточне рішення приймали в головному офісі в Лондоні.

 

При цьому в Amnesty International наголошують, що продовжують вважати переслідування Навального політично мотивованим і мають намір домагатися його звільнення.


«Міжнародна амністія» не уточнює, про які саме висловлювання політика йдеться. Однак до 2011 року Навальний не приховував своїх націоналістичних поглядів, був творцем націонал-демократичного руху «Народ», брав участь у шовіністичних «Російських маршах», називав себе «дипломованим націоналістом», дозволяв образливі висловлювання на адресу інших національностей.


Раніше видання «Медіазона» iз посиланням на власне джерело в Amnesty International написало, що за кампанією щодо позбавлення Навального статусу в’язня совісті можуть стояти люди з кремлівського телеканалу RТ з різних країн. Нібито саме вони звернулися в організацію і попросили перевірити старі висловлювання Навального. Зокрема, вони посилалися на пост у Твіттері колумністки Каті Казбек, яка також співпрацювала з RТ.


Прессекретар російського відділення «Міжнародної амністії» Олександр Артем’єв у коментарі «Бі-Бі-Сі» підтвердив, що йдеться про узгоджену кампанію. «Одномоментність і загальний повторюваний лейтмотив таких запитів дозволяє нам припускати, що ми маємо справу з цілеспрямованою кампанією з дискредитації Олексія Навального за кордоном», — сказав Артем’єв.


«В’язні совісті — це ті, хто не вдається до насильства і не виправдовує його», — йдеться на сайті Amnesty International, там також згадується, що в 1960-х роках організація позбавила цього статусу південноафриканського борця з апартеїдом Нельсона Манделу, засудженого за збройну боротьбу з урядом.