Закований у лід: вперше за три роки замерз Ніагарський водоспад

26.02.2021
Закований у лід: вперше за три роки замерз Ніагарський водоспад

В останні тижні в канадській провінції Онтаріо та з іншого боку кордону, у США, встановилися арктичні температури, що спричинило замерзання найбільшого в світі Ніагарського водоспаду. На славетному водоспаді не бракує туристів у будь-яку пору року.

 

І цієї зими їх не відлякали навіть люті морози, коли в деякі дні температура повітря падала до мінус 33 градусів за Цельсієм. Винагородою було неймовірне видовище замерзлого водоспаду, над яким часом з’являлася веселка.


Ще під час замерзання водоспаду 2019 року на сайті природного парку «Ніагара Фоллс» його дирекція розкрила секрет природного дива: коли температура повітря опускається нижче нуля, туман і водяний пил, які утворюються внаслідок падіння води в річку Ніагара, дійсно замерзають і утворюють крижаний панцир. Він і створює враження, ніби водоспад замерз — проте під льодом вода продовжує падати.


Утім крига, яка цього року скувала 54-метрову ділянку водоспаду, таки становить певну загрозу. Передусім, замерзлий Ніагарський водоспад перешкоджає нормальному функціонуванню залежних від нього гідроелектростанцій.

 

Замерзла вода не приводить турбіни в рух, що може становити серйозну небезпеку, коли лід почне танути. З цієї причини попередження про повені було видано для двох островів, розташованих поблизу водоспаду.


Водоспад замерзав і рік тому, коли температура повітря понизилася до -18 градусів. Але температурний рекорд встановлено 2016 року, коли в районі водоспаду було зафіксовано -50 градусів за Цельсієм, але вода під льодовим покровом усе ж текла. За всю історію спостережень водоспад «зупинявся» лише раз — 1890 року, коли гігантська льодова брила повністю перекрила потік води.