На Донбасі вперше зафіксували російську радіолокаційну станцію для боротьби з дронами

26.02.2021

За даними МЗС України, країна-агресор розмістила на Донбасі 450 танків, 834 броньованi машини і 663 артилерійськi системи, а російських військових-«іхтамнетів» на окупованих частинах Луганської та Донецької областей — не менше 30 тис.


На фронті, на жаль, знову втрати: 23 лютого під час виконання бойового завдання поблизу Зайцевого загинув військовослужбовець 59-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка — сержант Дмитро Сардак з Одеси, який отримав осколкове поранення, не сумісне з життям.

 

Також на Донбасі загинув військовослужбовець з Вінницької області Сергій Сорочинський, останки якого виявили в лісосмузі поблизу Щастя Луганської області — згідно з довідкою судово-медичної експертизи, тіло має ушкодження, характерні для мінно-вибухової травми.


Найцинічнішою подією останніх днів став обстріл 23 лютого російськими окупанти й колаборантами мирного населеного пункту Хутор Вільний на Луганщині: на подвір’ї місцевого жителя вибухнула міна, внаслідок чого чоловік отримав важкі множинні поранення й помер.


Згідно з повідомленнями пресцентру О’бєднаних сил, 24 лютого росіяни продовжили здійснювати ­збройні провокації та шість разів порушили режим припинення вогню.
Так, зі стрілецької зброї противник вів вогонь неподалік населених пунктів Південне й Талалаївка. В результаті обстрілу один військовослужбовець ЗСУ отримав кульове поранення.


У передмісті Авдіївки та неподалік Водяного, що на Приазов’ї, ворог відкривав вогонь iз гранатометів різних систем та стрілецької зброї, а поблизу Мар’їнки здійснив неприцільні постріли з автоматичних станкових гранатометів.


Неподалік населеного пункту Чермалик український воїн, який ніс чергування на спостережному посту, впіймав військовослужбовця окупаційних військ РФ, який намагався проникнути на українські позиції. У ході затримання противник завдав нашому воїну легке поранення холодною зброєю. У відповідь солдат застосував штатну зброю та затримав окупанта.


Основною метою дій російсько-окупаційних військ минулої доби залишається провокування ЗСУ на обстріли у відповідь із подальшим звинуваченням у порушенні режиму припинення вогню.

 

У двох випадках противник гатив по позиціях українських підрозділів одночасно із запитом на тишу начебто через канонаду з українського боку. Крім того, в одному випадку було зафіксовано фальшивий запит на тишу з боку ­збройних формувань Російської Федерації, що свідчить про широке використання противником маніпуляцій i викривлення інформації для досягнення ним власних цілей.


Станом на 7-му годину ранку 25 лютого обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил була стабільною. Зауважимо, що на Донбасі вперше офіційно зафіксували російську РЛС 51У6 «Каста-2Е1», яку окупанти поспіхом намагалися замаскувати.

 

Окремої уваги заслуговує факт, що ця російська мобільна радіолокаційна станція дециметрового діапазону призначена саме для виявлення повітряних об’єктів, у тому числі тих, які літають на надмалих висотах.

 

Враховуючи, що українська авіація не використовується в зоні проведення ООС, станцію розгорнули саме для полювання за БПЛА. У режимі безперервної роботи станція може працювати до 20 діб. Радіус виявлення цілей — від 5 до 150 км, по висоті — до 6 км.


Додамо, що 24 лютого Україна надала автобуси для перевезення громадян через КПВВ «Щастя» та «Золоте», але російська сторона знову не відкрила їх зі свого боку.