Статусна річ: після оновлення рейтингу АТР в українському чоловічому тенісі з’явився новий лідер

24.02.2021
Статусна річ: після оновлення рейтингу АТР в українському чоловічому тенісі з’явився новий лідер

Уродженець Донецька Сергій Марченко став першою ракеткою українського чоловічого тенісу. (Фото з сайта ua-football.com)

Відтоді, як змучений травмами багаторічний лідер українського чоловічого тенісу Олександр Долгополов утратив ігровий тонус і, по суті, припинив свої виступи в професіональному «Турі», статус першої ракетки України перейшов до досвідченого майстра Сергія Стаховського.

 

Щоправда, в свої 35 років Стах iз великими труднощами долає раніше нескладні для нього бар’єри. Шанувальники Стаховського, звісно, пам’ятають його сенсаційну перемогу над легендарним Роджером Федерером на Уїмблдоні в 2013 році, утім нині Сергій — рідкісний гість на турнірах iз серії «Великого шолома».

 

Цього року ветеран українського тенісу вперше за останні п’ять років зіграв в основній сітці «Аустреліен оупен»,

 

Успішно пройдена Стаховським кваліфікація «АО»­2021 додала йому трохи рейтингових очок, але, в цілому, слабкі за результатами виступи вже не дозволяють йому триматися на високих позиціях у рейтингу АТР.

 

В оновленому табелі про ранги Асоціації тенісистів­професіоналів, здійснивши невеличкий стрибок, Сергій піднявся на 192­гу сходинку, проте цього не вистачило, аби зберегти за собою статус першої ракетки країни.

 

Завдяки продуктивному виступу на подвійному «челленджері» в Італії Сергій Марченко додав до своїх попередніх позицій одразу 36 пунктів і випередив у рейтингу кращих тенісистів України досвідченого Стаховського.

 

Нагадаємо, що перший iз двох турнірів в італійській Бієллі Марченко завершив перемогою у фіналі над колишнім першим тенісистом планети Енді Марреєм. У наступному «челенджері» він дійшов до чвертьфіналу, загалом вигравши на Апеннінах сім поєдинків поспіль. Тож тепер у рейтингу АТР Марченко перебуває на 176­му місці, а також володіє званням першої ракетки чоловічого тенісу України.

 

При цьому титул першого тенісиста планети продовжує зберігати серб Новак Джокович. Упевнено перегравши у фіналі «АО»­2021 росіянина Даниїла Медведєва (7:5, 6:2, 6:2), Ноло зміцнив своє лідерство в протоколі АТР і зовсім скоро зможе побити рекорд Роджера Федерера за тривалістю перебування в ролі першої ракетки світу.

 

В оновленому рейтингу Жіночої тенісної асоціації лідерство залишилося за австралійкою Ешлі Барті, хоча на домашньому «шоломі» їй і не вдалося підтвердити свій високий номер посіву.

 

У чвертьфіналі вона сенсаційно програла скромній чешці Кароліні Муховій. Ну, а головний приз жіночого розіграшу на Відкритій першості Австралії вдруге в кар’єрі дістався Наомі Осаці з Японії, котра у фіналі без проблем переграла Дженніфер Бреді зiСША — 6:4, 6:3.

 

Завдяки своєму австралійському тріумфу 23­річна японська тенісистка піднялася в рейтингу WTAз третього на друге місце. Чемпіонська ж колекція Осаки поповнилася вже четвертим «шоломом».

 

Водночас прима українського тенісу Еліна Світоліна досі залишається без тріумфів на найпрестижніших тенісних турнірах. Незвично рано як для одного з фаворитів турніру (на стадії 1/8 фіналу) завершивши цьогорічний «Аустреліен оупен», краща тенісистка України все ж зберегла за собою п’яту позицію в рейтингу WTA.