«Мирне» безсилля: Тихановська визнала, що опозиція в Білорусі «втратила вулиці»

23.02.2021

Одна з лідерок білоруської опозиції й екс­кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тiхановська визнала, що, виглядає так, ніби поки що протестний рух у Білорусі зазнав поразки.

 

Про це вона сказала в інтерв’ю швейцарській газеті Le Temps, опублікованому в неділю, 21 лютого.

 

«Я повинна зізнатися, що ми втратили вулиці», — цитує слова політикині «Німецька хвиля».

 

На думку Тiхановської, у тих, хто протистоїть уряду, досить обмежені можливості для боротьби з огляду на насилля силовиків та правоохоронців. «Ми не маємо засобів, аби щось протиставити насильству режиму», — наголосила вона.

 

«У них є зброя, у них є сила, тож так, нині здається, що ми програли», — додає Тiхановська. Водночас вона запевнила, що опозиція не збирається здаватися.


У Білорусі більше пів року не вщухали масові акції протесту після офіційного оголошення підсумків президентських виборів 9 серпня, переможцем яких ЦВК знову оголосила Олександра Лукашенка.

 

З кінця 2020 року протестувальники в Білорусі змінили тактику, зробивши основним місцем проведення акцій не центральні вулиці і площі, а двори своїх будинків. Потім і ці «дворові» акції зійшли нанівець.


Білоруси зрозуміли, що вони залишилися (чи їх залишили) наодинці зі своїми проблемами. Захід в основному обмежився «стурбованістю» та «занепокоєнням» щодо дій білоруської влади.

 

Щоправда, в жовтні Євросоюз запровадив санкції стосовно 40 чиновників iз Білорусі за фальсифікацію виборів і репресії щодо учасників протестів. У листопаді ЄС розширив список, включивши в нього Олександра Лукашенка і ще 14 осіб.

 

17 грудня Рада ЄС схвалила наступне розширення санкцій проти режиму Лукашенка — візові та майнові заборони щодо ще 29 фізичних осіб, а також уперше — проти цілої низки підприємств. Але це не похитнуло режим, за яким стоїть Москва.


Світлана Тiхановська заявила, що санкції Євросоюзу щодо Білорусі є «насмішкою». За її словами, ті обмежувальні заходи, які були прийняті керівництвом ЄС, не здатні змінити ситуацію в країні.

 

«Під санкціями всього 90 осіб. Це насмішка, і режим Олександра Лукашенка сміється», — сказала Тiхановська і зазначила, що санкції Заходу повинні обірвати фінансову підтримку глави держави, а також під обмежувальні заходи мають потрапити інші представники влади і судді.


Водночас вона наголосила, що зараз опозиція формує основу для «завтрашньої боротьби», зокрема намагаючись поєднати різні опозиційні ініціативи, які виникають, наприклад у вчителів, лікарів, поліцейських.

 

«Наша стратегія полягає в тому, щоб краще організуватися, піддавати режим постійному тиску до тих пір, поки люди не будуть готові вийти на вулиці знову, можливо, навесні», — сказала Тiхановська.


Порівнюючи протести в Білорусі з мітингами на підтримку опозиціонера Олексія Навального в Росії, Тiхановська відповіла, що схожість між ними тільки зовнішня.

 

«Мета і контекст цих подій різні. У Росії це мітинги проти корупції. У нашій країні ми хочемо вільних виборів. На відміну від Білорусі, в Росії вони ще не досягли точки неповернення, ще не відбулося нічого екстраординарного, є ще місце для дозрівання і розвитку руху. У Росії проходять демонстрації, в Білорусі — революція», — зазначила Тiхановська.


Тим часом білоруський політолог Олексій Дзермант у коментарі виданню «НьюІнформ» зазначив, що протестна активність у республіці дійсно пішла на спад. «В опозиційному середовищі зараз панує зневіра, про що говорить не тільки Тiхановська, а й аналітики», — сказав фахівець.