Захистіть зброю від корупції: як реформа Укроборонпрому вплине на імідж оборонної техніки України

23.02.2021
Захистіть зброю від корупції: як реформа Укроборонпрому вплине на імідж оборонної техніки України

Основа вогняної підтримки української армії - гладкоствольний міномет М120-15 "Молот".

Концерн «Укроборонпром», про реорганізацію якого давно і наполегливо говорили експерти та борці з корупцією, став на шлях трансформації.

 

Його перетворять на холдинг «Оборонні системи України». Такі дії, як передбачається, допоможуть вітчизняним виробникам зброї знайти своє місце на світовому ринку.

 

Його ж сьогоднішнє реноме у світі залишається не позбавленим корупційного «шарму», втім місцеві антикорупціонери не вважають такий стан справ проблемою.


Холдинг і 65 учасників

«Концерн діє на виконання постанови Кабінету Міністрів України № 1229 від 9 грудня 2020 року. Таким чином, зі складу концерну вже виведено 17 державних підприємств і передано корпоративні права двох акціонерних товариств. На сьогодні Укроборонпром налічує 118 підприємств, із яких 21 — на тимчасово окупованій території. Ще два підприємства планується передати в Державне космічне агентство України. Тому велику реформу Укр­оборонпрому фактично розпочато 21 грудня минулого року підписанням наказу про корпоратизацію концерну — сьогодні вона триває відповідно до дорожньої карти... Нагадаю, результатом трансформації має бути включення в холдинг «Оборонні системи України» 65 підприємств», — розповів керівник концерну Юрій Гусєв.


Всього ж, за його словами, концерн «Укроборонпром» ліквідують до кінця червня нинішнього року. Адже ціла низка структур концерну вже багато років не виконує оборонні замовлення. Гендиректор додав, що підприємства, які виводяться зі складу концерну, не вели фінансово-господарську діяльність або були збитковими і мали негативні фінансові результати.


Зміни, як передбачається, допоможуть концерну знайти нових покупців свого товару за межами України. Юрій Гусєв під час семінару, присвяченому питанням підвищення ефективності діяльності в галузі держекспортного контролю, нагадав, що саме таке завдання стоїть перед новостворюваним холдингом.

 

«Ця мета може бути досягнута лише за умови, якщо ми будемо працювати в команді з Держслужбою експортного контролю, реалізовуючи ті ідеї та напрацювання, які розширюють ринки збуту для продукції наших підприємств», — сказав гендиректор концерну.


Голова ж Державної служби експортного контролю Олександр Павліченко заявив про необхідність постійного контакту та конструктивного діалогу між Службою та оборонно-промисловим комплексом для вирішення актуальних питань і проблем.

 

За словами Гусєва, створений внаслідок трансформації Укроборонпрому холдинг «Оборонні системи» буде включати 6 галузевих субхолдингів, які матимуть функцію експорту власної продукції. Саме тому Укроборонпром зацікавлений в ефективній співпраці з Державною службою експортного контролю та низкою інших структур.

Ми корумповані, але не найгірші

Сьогоднішній нереформований Укр­оборонпром на світовому ринку вважається корумпованою і непрозорою структурою. Вдруге потрапивши до рейтингу, складеного компанією Transparency International Defense&Security, він отримав оцінку прозорості та протидії корупції «Е», що означає «низька». У переліку фігурує 134 компанії із 38 країн світу.


Загальна оцінка кожної компанії розбита на дві категорії: політика — 37 критеріїв оцінки загальнодоступності інформації про процедури компанії про зниження корупційних ризиків, і прозорість — 16 критеріїв, пов’язаних із наданням громадськості даних, які можуть допомогти знизити ризик корупції в секторі в цілому. У категорії «політика» Укроборонпром набрав 30 балів зі 100 можливих, у категорії «прозорість» — 15 зі 100.


Утім виконавча директорка Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони Олена Трегуб вважає таку оцінку непоганою.

 

«За результатами індексу можемо побачити, що зі 134 компаній 97 мають незадовільні результати — у них є низький рівень прозорості й боротьби з корупцією. І в цей перелік потрапив український Укроборонпром, отримавши 28 балів зі 112. Це низький рівень у світовому масштабі, але все одно це певний прогрес», — заявила вона і додала, що за останній рік Укроборонпром покращив свою позицію на 3 пункти та досягнув найкращого показника за весь час свого існування.


«По-перше, перевіряють, чи є керівництво компанії під антикорупційним контролем, чи є комплексна політика з боротьби з корупцією. Оскільки у нашій державі, принаймні на папері, запровадили багато різних антикорупційних процедур, то тут в Укроборонпрому дуже висока оцінка й рівень. Другий параметр — це внутрішній контроль, і тут у концерну гірша оцінка, помірний рівень. Тут йдеться, чи є антикорупційна програма в Укроборонпрому, і вона, звичайно, є, але оцінюється, чи є вона складовою культури організації і наскільки компанія сама повідомляє правоохоронні органи у випадках корупції», — розповіла Трегуб, додавши, що оцінювалася публічна інформація про оборонних замовників і клієнтів та як компанія висвітлює свою співпрацю з країнами, які мають високі корупційні ризики.


«Ми знаємо, що Укроборонпром якраз і працює на ринках із такими ризиками. Але варто зазначити, що це питання більше до того, як працює в Україні інститут державної таємниці і як узагалі регулюється, зокрема, експортна діяльність, а вона є дуже закритою в Україні, — резюмувала Трегуб.

 

— Важливий блок — це підтримка співробітників, наскільки в Укроборонпромі відбувається навчання співробітників основ антикорупційної етики, розуміння антикорупційної політики, чи є в концерні система захисту викривачів корупції. Тут низький рівень, але це пояснюється тим, що донедавна в Укроборонпромі взагалі не було кодексу етики, де описувався б цей блок, і в державній антикорупційній програмі недостатньо добре описано цей аспект».

ДО РЕЧІ

Кіберзахист на варті


Ще одна проблема, з якою стикаються українські виробники зброї, — інформаційний захист. Ворожі дії стосовно України у кіберпросторі йдуть безперервно з початку російської агресії.

 

Атакуючи, Росія використовує наявний науковий потенціал, комп’ютерний та людський ресурси. Лише за останні пів року Укроборонпром зазнав майже 14 тисяч кібернападів, з яких 317 — підвищеної складності. Щогодини на концерн здійснюється в середньому три кібератаки.


Для протидії нападам було розпочато роботу зі створення Операційного центру кібербезпеки, яку в новоутвореному холдингу обладнають сучасними системами безпеки та укомплектують підготовленими фахівцями.

 

«Зважаючи на те, що Укроборонпром є об’єктом APT-кібератак, разом з ОЦК доцільно створювати лабораторію з їхніх досліджень. Так, за допомогою реверсного інжинірингу новітніх видів кіберзброї, яку застосовують проти нас, ми зможемо розробити українські системи захисту та наступу в кіберпросторі», — повідомили у відомстві.