Мільйони з «Нафтогазу»: чиновники виписують собі кричущі зарплати і премії, а Зе-влада дозволяє

23.02.2021
Мільйони з «Нафтогазу»: чиновники виписують собі кричущі зарплати і премії, а Зе-влада дозволяє

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

Заробітні плати і премії у головному енергетичному відомстві держави — НАК «Нафтогаз України» — вже давно стали однією з тем для обговорення у суспільстві.

 

Адже, незважаючи на падіння економіки, коронавірусні обмеження, які значно зменшили заробітки і статки пересічних українців, «нафтогазовики» заробляють мільйони.

 

І хоча на ці теми в НАК не особливо люблять говорити публічно, іноді така інформація все ж стає надбанням громадськості.

Десятки мільйонів за рік

Виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко оприлюднив свої доходи у НАК «Нафтогаз України», де раніше працював на посаді комерційного директора. А заодно привідкрив й інші зарплати працівників цього відомства, яким пересічні українці можуть тільки позаздрити.


Тож у 2019 році пан Вітренко заробив у НАК понад 53,2 млн грн, а торік отримав від «Укрнафти» понад мільйон гривень. Принаймні такі дані можна побачити в електронній декларації новопризначеного чиновника.


При цьому в 2019 році дружина Юрія Вітренка Ірина показала рахунки в Ліхтенштейні на загальну суму 3,8 млн доларів і 702 тис. євро. Крім того, в неї були рахунки у Великобританії, Німеччині. А вже минулоріч обидва рахунки, ймовірно, закрили.


У Німеччині в.о. міністра орендує квартиру площею 298 квадратних метрів. Усі три автомобілі, які є у сім’ї, записані на його дружину. Серед них, наприклад, Tesla Model оціночною вартістю 4,6 млн грн.
Найцікавіше, що, попри збитки «Нафтогазу», в бюджеті цієї структури знайшли понад 200 млн грн на виплату премії для Вітренка. При цьому в голов­ному фінансовому документі країни не заклали гроші для необхідного підвищення зарплат медикам.


Другу частину премії в розмірі понад 94 млн грн, які на момент призначення виплати становили близько 4 млн доларів в еквіваленті, колишньому менеджеру не виплачували майже протягом року. Однак напередодні узгодження його кандидатури на позицію міністра енергетики питання вирішилося. Втрутився офіс президента — і гроші відразу ж знайшли.

Десятки мільйонів — членам наглядових рад

Тим часом у «Нафтогазі» намагаються дистанціюватися від звинувачень у марнотратстві та видачі «золотих парашутів» своєму екскерівництву. І декларують зменшення деяких зарплат.


Так, за підсумками минулого року «Нафтогаз» заплатив членам наглядової ради компанії в 2,1 раза менше, ніж у 2019 році, — на 15,387 млн ? грн. Але сталося це тому, що з квітня 2020 року в Україні діяли обмеження на зарплати держслужбовців і в тому числі членів наглядових рад держкомпаній.


Відповідно до звіту компанії, послуги керівника наглядової  ради Клер Споттісвуд обійшлися в 3,549 млн грн, Людо Ван дер Хейдена — 3,049 млн грн, Бруно Лескуа — 3,042 млн грн, Наталії Бойко — 2,329 млн грн, Амоса Хохштайна — 2,069 млн грн.

 

У 2019 році «Нафтогаз» направив на оплату послуг членів наглядової ради 29,4 млн грн, а в 2018-му — 29,3 млн грн. Пан Хохштайн, бізнесмен і ексдипломат, оголосив про припинення його повноважень як незалежного директора в наглядовій раді компанії наприкінці минулого року.


Найцікавіше, що  обмеження може бути визнано таким, що суперечить чинній Конституції України. Норма, яку запровадили у квітні минулого року — обмежити всі зарплати державним службовцям на рівні 47 тис. грн для всіх — суддів, народних депутатів, прокурорів, працівників Нацбанку, Центральної виборчої комісії та інших чиновників — залишається у підвішеному стані.

 

І хоча президент Володимир Зеленський тоді пафосно заявляв — «Такі ж обмеження стосуються і членів наглядових рад. Мільйонні зарплати і премії пішли в минуле» — інші гілки влади, наприклад судова, бачать по-іншому.


І вже 28 серпня 2020 року Конституційний Суд визнав неконституційними окремі положення постанови Кабінету Міністрів про встановлення карантинних обмежень у країні, в тому числі про обмеження зарплат топменеджерів держкомпаній.


Сам же ж президент, який голосно заявляв про те, що захмарні грошові винагороди в державному секторі пішли в минуле, взяв своє слово назад. І вже у жовтні 2020 року Володимир Зеленський підписав закон із поправками до Держбюджету на 2020 рік, який дав можливість уряду скасувати карантинні обмеження на зарплати в держсекторі.