У заключному з’їзному турі відбору на ЧЄ українські баскетболісти переграли чинного чемпіона

23.02.2021
У заключному з’їзному турі відбору на ЧЄ українські баскетболісти переграли чинного чемпіона

Українські баскетболісти в ролі господарів кваліфікаційної «бульбашки» проводили кінцівку відбору на ЧЄ. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Із перервою в кілька тижнів добігли свого кінця кваліфікаційні турніри жіночого та чоловічого чемпіонатів Європи.

 

І якщо українським баскетболісткам, які посіли друге місце в своїй групі, не вдалося пробитися на Євробаскет, то українські «гуллівери» на майбутньому континентальному форумі зіграють.


Регламент відбору на чоловічий ЧЄ, куди віднедавна можуть потрапити аж 24 національні команди, виглядає напрочуд ліберально. Приміром, із групи F, де змагалися «синьо-жовті», на майбутній чемпіонат Європи поїдуть одразу три команди.


По суті, ключове завдання команди Айнарса Багатскіса у заключних матчах відбору полягало в тому, аби уникнути фінішу на останньому місці в квартеті. Із цим завданням українська збірна впоралася під час передостаннього кваліфікаційного «вікна».

 

Тоді, проводячи так званий з’їзний тур у Словенії, підопічні Багатскіса вдруге переграли свого прямого конкурента за вихід із групи — збірну Австрії, й достроково забронювали путівку на ЧЄ.


Відтак для «синьо-жовтих» матчі заключного з’їзного туру перетворилися, певною мірою, на просту формальність. Утім, виступаючи господарями ізоляційної «бульбашки», грати з опущеними руками завершальні матчі відбору команді Багатскіса було недоречно.


Стимулів, аби гідно проявити себе на очах власних уболівальників, у «синьо-жовтих» було чимало. Приміром, команда Словенії — чинний чемпіон Європи. Збірна ж Угорщини завдала українським баскетболістам першої поразки у поточному відборі, рік тому вирвавши в Києві мінімальну перемогу — 62:60.


Життя розпорядилося так, що й другий поєдинок проти угорців збірна України провела на домашньому паркеті. Продовжуючи грати в умовах коронавірусних обмежень, ФІБА-Європа надала саме українській стороні право прийняти в рідних стінах матчі заключної кваліфікаційної «бульбашки».


У понеділок підопічні Багатскіса мали шанс не тільки взяти реванш у збірної Угорщини та випередити її в турнірній таблиці, а й, за умови надрезультативної гри, вийти переможцями свого відбіркового квартету.


Для того, аби потіснити команду Словенії з чільної позиції в групі,«синьо-жовтим» потрібно було переграти угорців з перевагою в 25 та більше очок. На перший погляд, завдання виглядало доволі складним.


Утім і про перемогу команди Багатскіса над чинним чемпіоном Європи в столичному Палаці спорту також мало хто вірив. Проте свій останній поєдинок євровідбору словенці програли.


Натхненні своїми уболівальниками, «синьо-жовті» віддано провели заключну чверть поєдинку, й поклали на лопатки титулованого опонента — 70:65.


Як відзначив головний тренер словенців Александер Секулич, головною запорукою успіху української збірної стали дії її натуралізованого форварда — Джерома Рендла, котрий із 24 очками став найрезультативнішим гравцем матчу.


Натомість очільник «синьо-жовтих» відзначив дії всієї своєї команди, котра не схилила голову перед титулованим візаві: «Ми використали свої шанси, котрі отримали після перерви. Терпляче вистояли в чоловічому баскетболі й дотиснули суперника», — зазначив Багатскіс.