«Корона» Прикарпаття: Івано-Франківщині аукається легковажний Буковель iз президентом

19.02.2021
«Корона» Прикарпаття: Івано-Франківщині аукається легковажний Буковель iз президентом

Після продовження Кабміном всеукраїнського карантину до 30 квітня першим претендентом на «червону зону» є Прикарпаття, де, нагадаємо, під час новорічної відпустки у Буковелі весело фотографувався з численними бажаючими президент Володимир Зеленський, коли європейські курорти дотримувалися сувогого карантину.

 

Загалом у країні за попередню добу — різкий сплеск офіційно підтвердженого коронавірусу.


За даними Центру громадського здоров’я, в Україні за добу 17 лютого зафіксовано 6 тис. 237 нових випадків COVID-19, зокрема занедужали 413 дітей i 276 медиків, а кількість активних хворих по всій країні, за офіційними даними, становить наразі 128 тис.  169 осіб.

 

За останню звітну добу госпіталізовано 2 тис. 222 важких хворих і 163 людини померло. Серед лідерів із захворюваності — Івано-Франківщина, Київ i Вінницька область.


І якщо в столиці та на Вінниччині додалося по 513 і 514 хворих, то найзагрозливішою є ситуація на Прикарпатті. Там нових хворих відразу майже на 200 осіб більше. І сплеск «корони» в Івано-Франківській області спостерігається впродовж останньої декади. Тож у регіон терміново прибув голов­ний санітарний лікар України Віктор Ляшко, який проінспектував лікарні й назвав ситуацію критичною.


За добу додалося 799 нових хворих на COVID-19, що на 153 більше, ніж позавчора, і наполовину — ніж тиждень тому. Найбільше людей занедужало в Івано-Франківську та Надвірнянському районі, відповідно 153 та 112. Найменше — у місті Болехів, одна людина.


Всього від початку пандемії коронавірус виявили у 57 тис. 299 прикарпатців, також тут зафіксували 1 тис. 77 летальних випадків від цієї болячки. Нині на Франківщині хворіє 9 тисяч 580 осіб, з яких госпіталізовано 1 тис. 882 людини, а кількість захворілих дітей зросла в 12 разів.


Наразі там розгортають нові ковід-ліжка, жорстко посилюють карантин. Але, на жаль, у лікарнях — дефіцит місць­, бракує ліків і кисню.


В області з 26 ковідних лікарень 10 повністю заповнені. Щоденно туди доправляють 80-120 пацієнтів, хворих кладуть навіть у коридорах.

 

На межі своїх можливостей працюють Яремчанська, Солотвинська та Косівська лікарні. В. о. начальника департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Володимир Дзьомбак каже, що в лікарнях не вистачає медиків і йдеться про те, аби просити Міністерство охорони здоров’я перерозподілити їх з інших областей.


До кінця цього тижня в області мають розгорнути додатково 600 ліжок, водночас вільні лікарні терміново перепрофільовують на «ковідні».

 

Також облаш­товують тимчасовий мобільний госпіталь на базі ДСНС на території Богородчанської райлікарні — це за 20 км від Франківська. А поки «швидкі» доставляють хворих і в сусідні області. Сотню пацієнтів пообіцяли прийняти у лікувальних закладах Львова.


Вже ухвалили рішення про посилення карантинних заходів. Зокрема, з 22 по 28 лютого в області заборонено приймання відвідувачів у закладах громадського харчування (крім роботи на виніс), роботу розважальних закладів (кінотеатрів, театрів, нічних клубів тощо), проведення масових заходів (релігійних, культурних, соціальних, рекламних тощо). Також на в’їздах та виїздах з області за погодженням Дер­жавної комісії з питань ТЕБ та НС, можливо, буде розгорнуто блокпости.


Якщо «корона» й надалі інтенсивно тиснутиме і різкий сплеск цієї болячки не піде на спад, то карантин можуть продовжити і навіть повністю обмежити в’їзд в Івано-Франківську область.

 

Ольга ТКАЧЕНКО