В Україні вболівальникам дозволили знову відвідувати футбольні матчі

19.02.2021
В Україні вболівальникам дозволили знову відвідувати футбольні матчі

На матч 1/16 фіналу ЛЄ проти київського «Динамо» бельгійський «Брюгге» прибув без головного тренера та кількох основних гравців, у яких виявили коронавірус. (Фото з сайта www.fcdynamo.kiev.ua.)

Після тривалої перерви, пов’язаної з суворими протиепідемічними заходами в боротьбі з коронавірусом, вітчизняні вболівальники повертаються на спортивні арени.


Міністерство охорони здоров’я України з 18 лютого пом’якшило обмеження, котрі діяли останнім часом, і дозволило проводити матчі командних видів спорту, професійних спортивних клубів iз глядачами при частковому заповненні трибун — не більше 50% передбачених місць.


До даної події в українському спорті готувалися давно. Приміром, виконавчий директор УПЛ Євген Дикий прогнозував, що подібне рішення має з’явитися з початком весни.

 

Однак міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав дозвільні документи трохи раніше, посприявши таким чином тому, аби на домашніх поєдинках 1/16 фіналу Ліги Європи «Шахтар» i «Динамо» мали підтримку своїх уболівальників.


«Гірники» свій матч-відповідь проти «Маккабі» з Тель-Авіва зіграють у Києві 25 лютого, водночас «біло-сині» зіграли в рідних стінах свій поєдинок проти бельгійського «Брюгге» в четвер.
«З уболівальниками на трибунах у команди зовсім інший настрій, зовсім інша емоційна складова самої гри. А без них навіть жадана Ліга чемпіонів минула якось буденно», — зауважив президент «Динамо» Ігор Суркіс.


Про рішення МОЗ допустити вболівальників на українські спортивні арени стало відомо за день до матчу динамівців i «Брюгге». За такий короткий проміжок часу продати значну кількість квитків на НСК «Олімпійський» було нереально.

 

Зрештою, вивчивши всі навколофутбольні обставини, в УЄФА повідомили «Динамо», що клуб може реалізувати лише 30% квитків від місткості секторів нижнього ярусу НСК «Олімпійський» (близько 10 тисяч перепусток, продаж яких, до речі, здійснювався лише онлайн).


Загалом, великій відвідуваності цієї гри не сприяли й сильні морози. Були побоювання, що через них поєдинок 18 лютого може взагалі не відбутися.

 

Тож, аби не наражати футболістів i глядачів на екстремальні погодні умови, в УЄФА вирішили на три години раніше розпочати київсьий матч, призначивши його на 17.00. До слова, іншою важливою (окрім 50% заповнення трибун) перед­умовою для повернення вболівальників на стадіони МОЗ назвало обов’язкове дотримання організаторами спортивних подій протиепідемічних норм та постійний моніторинг стану здоров’я учасників змагань.


Вийшло так, що до Києва «Брюгге» прилетів у серйозно ослабленому коронавірусною інфекцією стані. Перед відльотом до України в таборі бельгійського клубу стався спалах коронавірусної інфекції: позитивні тести на збудника «ковіду» здав увесь тренерський штаб команди з Брюгге на чолі з Філіппом Клеманом та троє гравців «основи». Таким чином виконання обов’язків головного тренера у матчі проти динамівців у «Брюгге» поклали на очільника «молодіжки» (U-23) Ріка Де Міла.


При цьому одразу після прильоту до Києва всій делегацій бельгійського клубу довелося пройти додаткове обов’язкове тестування на коронавірус.

 

Як ішлося у роз’ясненні вітчизняного МОЗ, яке було надіслано до офісів «Брюгге» та УЄФА, така процедура виконується згідно з рішенням Головного державного санітарного лікаря України від 3 вересня 2020 року «Про удосконалення протиепідемічних заходів під час футбольних матчів за участі професіональних футбольних клубів на період карантину, введеного через епідемію коронавірусу COVID-19».