Африка відповідатиме за базар: СОТ уперше очолить жінка

17.02.2021
Африка відповідатиме за базар: СОТ уперше очолить жінка

Нгозі Оконджо-Івеала.

Уперше за весь час існування Світової організації торгівлі (СОТ) цю міжнародну організації очолить жінка і представниця Африки.

 

Генеральна рада СОТ під час спеціального засідання проголосувала за обрання представниці Нігерії Нгозі Оконджо-Івеали генеральною директоркою СОТ. Відзначається, що рішення було прийнято на позачерговому засіданні генради.


У своїй заяві новообрана очільниця міжнародної організації сказала, що її першочерговим завданням буде швидке подолання економічних і медичних наслідків пандемії COVID-19 і «реалізація політичних заходів, які нам необхідні для того, щоб глобальна економіка знову почала розвиватися».

 

«Наша організація стикається з великою кількістю проблем, але, працюючи разом, ми можемо колективно зробити СОТ сильнішою, гнучкішою і краще пристосованою до реалій сьогодення», — сказала 66-річна Нгозі Оконджо-Івеала.


Нігерійська економістка, колишня міністерка фінансів та закордонних справ Нігерії розпочне виконувати обов’язки гендиректорки СОТ 1 березня. Термін її повноважень спливає 31 серпня 2025 року, однак його можуть подовжити, йдеться в повідомленні на сайті СОТ.


Попередній гендиректор СОТ бразильський дипломат Роберто Азеведо залишив посаду 31 серпня 2020 року, не допрацювавши рік до кінця свого другого терміну, офіційно — через особисті причини. Він очолював СОТ з вересня 2013 року, його другий чотирирічний термін почався у вересні 2017 року.


Як генеральний директор СОТ вона, серед іншого, буде посередником у міжнародних торгових переговорах в умовах постійного конфлікту між США та Китаєм та реагуватиме на тиск реформування торгових правил. Серед її завдань також — протидія протекціонізму, що посилився внаслідок пандемії COVID-19.


СОТ була створена в 1995 році й базується в Женеві. Наразі організацією керували шість чоловіків: троє європейців, новозеландець, таїландець і бразилець. Нова гендиректорка буде першою представницею Африки на цій посаді.


Більшу частину свого життя Оконджо-Івеала провела в США. Навчалась у Гарварді та в Массачусетському технологічному інституті в США.

 

Протягом 25 років вона працювала у Світовому банку. повернулася до своєї країни в 2003 році, де, будучи міністром фінансів, успішно вела переговори про скасування багатомільярдного боргу Нігерії з Паризьким клубом. Оконджо-Івеала також є головою правління глобального альянсу вакцин GAVI з 2016 року.