Тиша перед бурею: переговори щодо Донбасу зайшли в глухий кут

17.02.2021

На фронті на більшості ділянок відповідальності частин і підрозділів у районі проведення операції Об’єднаних сил 15 лютого спостерігалася майже тиша.

 

Було зафіксовано три порушення режиму припинення вогню.


Так, неподалік Славного, що в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», збройні формування Російської Федерації вели неприцільний вогонь у бік українських позицій зі станкового протитанкового гранатомета, а біля Опитного — з ручного протитанкового гранатомета.

 

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», поблизу населеного пункту Світлодарськ, російсько-окупаційні війська здійснили провокаційні обстріли з автоматичного станкового гранатомета та великокаліберного кулемета.


Про факти порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ. На обстріли зі сторони противника наші воїни давали адекватну відповідь. Бойових втрат серед українських захисників немає.


Станом на ранок 16 лютого обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил контрольована українськими воїнами, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


У свою чергу, радник української делегації в ТКГ Олексій Арестович заявив, що переговори щодо Донбасу — в глухому куті. «Я вважаю, що загострення ситуації на Донбасі не просто можливе, воно практично неминуче, рано чи пізно.

 

Кремль не залишить спроб продавити нас силою. Я не беруся назвати точну дату, хоча є ознаки, що може бути цієї весни, ближче до літа», — поділився Арестович.


За його словами, переговори щодо Донбасу йдуть дуже мляво, а перемир’я «підвішене на волосині». «Залишається спроба скористатися допомогою США, то, можливо, це допоможе, більше розраховувати нема на що.

 

Але я на 100% упевнений, що Росія готує якийсь поганий сюрприз, і це в тому чи іншому варіанті обернеться загостренням на фронті», — зазначив радник.


Додамо, що вранці у понеділок у тимчасово окупованій Горлівці Донецької області підірвали місцевого «комбата народної міліції» Сергія Попова (відомого як «Довгий» і «Дуремар»), який входив до близького оточення сепаратиста Ігоря Безлера («Бєса»).

ГАРЯЧІ ТОЧКИ

Звіт Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ щодо ситуації на Донбасі опублікували 15 лютого. Наголошено, що в 2020 році близько 76% усіх порушень режиму припинення вогню на Донбасі були зафіксовані в чотирьох «гарячих точках» на лінії зіткнення.

 

Йдеться про район Попасна—Первомайськ—Золоте, трикутник Авдіївка—Ясинувата—Донецький аеропорт, райони на схід і північний схід від Маріуполя та райони на південний захід, південь і південний схід від Світлодарська.


У цілому в 2020 році у порівнянні з попереднім кiлькiсть порушень режиму припинення вогню, зафіксованих уздовж лінії зіткнення, зменшилася на 55%. Число вибухів, викликаних застосуванням озброєння, яке мало бути відведено згідно з Мінськими домовленостями, зменшилося на 5%.


Зниження бойової активності зафіксовано після введення в дію додаткових заходів iз припинення вогню в липні. З того часу середньодобовий показник таких порушень «зменшився майже у 20 разів» (623 порушення проти 23, відповідно).


Що стосується порушень тиші, зафіксованих за межами зони безпеки, то в основному вони були оцінені «як ті, що пов’язані з проведенням навчань iз бойовою стрільбою». Минулого року СММ зафіксувала близько 1800 таких порушень (це майже 1,4% усіх порушень режиму припинення вогню, зафіксованих місією), з яких приблизно 77% відбулися на тимчасово непідконтрольних територіях Донбасу.