Юристи УАФ намагаються повернути збірній України шанс на "прописку" в еліті Ліги націй

17.02.2021
Юристи УАФ намагаються повернути збірній України шанс на "прописку" в еліті Ліги націй

Юристи УАФ намагаються повернути збірній України шанс на збереження прописки в еліті Ліги націй. (Фото з сайта www.ukrinform.ru.)

У вівторок у швейцарській Лозанні Спортивний арбітражний суд розглядав апеляцію Української асоціації футболу на рішення УЄФА щодо технічної поразки збірної України в матчі Ліги націй проти Швейцарії, котрий не відбувся 17 листопада в Люцерні через низку позитивних тестів на коронавірус у таборі «синьо-жовтих».


Після того як скаргу УАФ відкинули в Апеляційному комітеті УЄФА, представники вітчизняного футболу пішли шукати правди до останньої інстанції у спорті.


«Ми вважаємо, що виконали всі вимоги Протоколу УЄФА «Повернення до гри» і в нас була достатня кількість гравців із негативними тестами, аби той матч відбувся», — наголошував генеральний секретр УАФ Юрій Запісоцький.


16 лютого українська сторона отримала можливість у Спортивному арбітражі знову навести свої аргументи й представити додатковий фактаж, який з’явився в УАФ після вивчення всіх документів, пов’язаних iз проходженням дисциплінарного та апеляційного комітетів Європейського футбольного союзу.


Готуючись до засідання в САС, Юрій Запісоцький наголошував, що українська сторона з оптимізмом очікуватиме рішення судової інстанції, котра має сказати своє авторитетне й заключне слово у цій непростій справі.


Варто сказати, що подібних ситуацій у великому спорті раніше не траплялося. При цьому генеральний секретар УАФ наголошує, що, готуючись до матчу зi швейцарцями в Люцерні, українська сторона діяла чітко у відповідності до Медичного протоколу УЄФА.

 

«Із точки зору цих вимог, iз нашого боку не було абсолютно жодних порушень. Ми впевнені, що справедливість на нашому боці. І ми використаємо всі шанси, аби поборотися за нашу національну команду», — зазначив Запісоцький.


Під час засідання Спортивного арбітражу, котре, до слова, проходило в онлайн-режимі, українську сторону, окрім юристів, представляли президент УАФ Андрій Павелко та головний тренер «синьо-жовтих» Андрій Шевченко.


При цьому головне, на чому наполягали захисники інтересів збірної України, — це дотримання спортивного принципу у встановленні підсумків групового турніру в Дивізіоні А Ліги націй.
Нагадаємо, що в очному матчі між Швейцарією та Україною мала визначитися збірна, котра залишить еліту Ліги націй.


Завдяки технічній поразці української команди саме швейцарцям дістався рятівний квиток. Однак юристи української сторони наполягають, що долю того матчу потрібно вирішити не в кабінеті, а на футбольному полі. І для цього в міжнародному календарі УЄФА є вільні дати.


Спортивний юрист Євген Пронін каже, що, з правової точки зору, в України є непогані шанси на успіх. Але, за його словами, дуже часто у спортивні речі втручається політика. Були очікування на отримання швидкого вердикту від САС, але, схоже, членам Спортивного арбітражу знадобиться час для прийняття зваженого рішення. Подейкують, що свій вердикт спортивна Феміда оголосить через три тижні.