У Південній Кореї почали тестувати на коронавірус собак і котів

16.02.2021
У Південній Кореї почали тестувати на коронавірус собак і котів

«Який ще ПЛР?»

У Південній Кореї всі собаки або кішки з високою температурою повинні пройти тестування на коронавірус.

 

Відповідне рішення ухвалив уряд після того, як стало відомо про перше зараження домашньої­ тварини в країні. Минулого тижня перша домашня тварина — собака-болонка — була протестована під спалахи фотоапаратів та пильні очі відеокамер.

 

Як і при заборі аналізу на ПЛР-тест у людини, в ніс тварині ввели довгий ватний тампон і потім відправили зразок для аналізу в лабораторію.


Програма тестування домашніх тварин тільки запущена в Південній Кореї, вона поширюється на собак і котів, у яких виявлено температуру, кашель або утруднене дихання.

 

У разі позитивного тесту тварина має перебувати на карантині — або в будинку господаря (і разом з господарем!), або в спеціалізованому притулку, який був відкритий у Сеулі.

 

Якщо власники домашніх тварин не здатні доглядати за своїми улюбленцями через похилий вік або стан здоров’я, то вони можуть скористатися послугами цього притулку. Карантин для кішок і собак iз позитивними тестами триватиме не менше 14 діб.

 

Крім цього, як передає Бі-Бі-Сі, місцева влада також нагадала мешканцям про необхідність дотримуватися щонайменше двометрової дистанції під час прогулянок — як між людьми, так і між тваринами.


«Нещодавно в країні позитивний результат на COVID-19 був виявлений у кошеняти. Відтоді мешканці столиці сильно занепокоєні. Тому ми почали проводити масове тестування, щоб переконатися в доброму здоров’ї наших годованців», — пояснив журналістам «Франс Пресс» директор Сеульського відділу захисту тварин Сон Ін Юн.


Тести котам і собакам буде робити команда, що складається з медичних працівників і ветеринара. Якщо у вашого вихованця немає симптомів коронавірусу, але він контактував iз людиною-носієм вірусу, йому теж можуть зробити тест.


Як передає південнокорейська агенція новин Yonhap, 21 січня в країні був зафіксований перший випадок зараження коронавірусом кошеняти в релігійному закладі в місті Чинджу. Влада вважає, що кошеня могли заразити мати і дочка, які доглядали в релігійному закладі за кішкою і двома її кошенятами.

 

За інформацією Yonhap, після відвідування культової будівлі на початку січня 29 осіб повідомили, що заразилися коронавірусом, а згодом більше сотні людей, які контактували із зараженими, отримали позитивні тести.


А от домашні тварини дуже рідко передають вірус людині, зазначають експерти в галузі охорони здоров’я. Частіше відбувається навпаки. Раніше ЗМІ писали про випадки зараження домашніх тварин коронавірусом.

 

У травні 2020-го такий випадок був виявлений в Росії, влітку COVID-19 підтвердили у домашньої кішки в Британії.

 

У Данії на початку листопада виявили кілька сотень випадків передачі коронавірусу від норок людям. Влада країни вирішила знищити місцевих норок через мутації вірусу, які виявили в тварин. Пізніше вчені з’ясували, що коронавірусом інфіковані норки не тільки в Данії, а й у інших країнах світу.

 

Тому наразі розробляються різні гіпотези про передачу COVID-19 людині не безпосередньо від кажана або від рідкісного ящура панголіна (про що раніше заявляла китайська влада).

 

За словами старшого експерта лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я Франка Конінгса, найвірогіднішим є перехід вірусу «від кажана до одного або декількох видів тварин, де в нього була можливість до них адаптуватися, і тільки потім це перейшло на людину».