Нова гвардія проти старої: у Косові відбулися позачергові парламентські вибори

16.02.2021
Нова гвардія проти старої: у Косові відбулися позачергові парламентські вибори

45-річний Альбін Курті претендує на посаду прем’єра.

У Косові в неділю, 14 лютого, відбулися позачергові парламентські вибори, результат яких може погіршити відносини з сусідньою Сербією, про відокремлення від якої Приштина односторонньо заявила 2008 року і з якою нині намагається відновити діалог за посередництва Європейського Союзу.


Це були шості вибори в цій частково визнаній країні. За 14 років незалежності жоден уряд не добув до кінця визначеної Конституцією чотирирічної каденції. Одну з найбідніших країн Європи роз’їдають корупція та злочинність, а тепер ще й коронавірус.


1,8 мільйона виборців Косова мали обрати 120 депутатів парламенту. За ці місця боролися 1 тис. 79 кандидатів від 28 партій. 20 парламентських місць зі 120 зарезервовано для національних меншин: 10 — для найбільш численної сербської меншини та 10 для інших меншин — ромів, боснійців, ашкалі, єгиптян, турків та горанів.


Передвиборчі опитування свідчили, що перемогу на виборах здобуде ліва популістська націоналістична албанська партія «Самовизначення» (Vetevendosje). Так і сталося.

 

У понеділок, 15 грудня, Державна виборча комісія Косова повідомила після обробки 87% відданих на виборах голосів, що ця партія лідирує з результатом 47,8%. Другою фінішувала інша опозиційна сила — Демократична партія Косова з 17,3% підтримки виборців.

 

Правляча «Демократична ліга Косова» посіла лише третє місце з 7,5% набраних голосів. Остаточний підрахунок не надто змінить цей розклад сил. У сербських анклавах усі 10 мандатів ви­бороли серби.


Партія «Самовизначення» здобула таку високу підтримку завдяки обіцянкам її лідера Альбіна Курті подолати корупцію і не йти на жодні компроміси у відносинах із Сербією.

 

Сам Альбін Курті до парламенту не балотувався, оскільки центрвиборчком країни виключив його зі списку кандидатів через умовну судимість у 2018 році за застосування ним сльозогінного газу в парламенті.
Виконувачка обо­в’язків президентки Косова Вйоса Османі була змушена призначити нинішні позачергові вибори внаслідок рішення Конституційного суду Косова 21 грудня 2020 року.

 

Те рішення, ухвалене за скаргою «Самовизначення», визнало неконституційним результат червневого 2020 року голосування в парламенті за призначення уряду прем’єр-міністра Авдуллаха Хоті.


Партія «Самовизначення» перемогла й на попередніх виборах, восени 2019 року, і створила на початку 2020-го уряд на чолі зі своїм лідером Альбіном Курті. Але пробула при владі лише 51 день.

 

У березні 2020 року партія «Демократична ліга Косова» Авдуллаха Хоті влаштувала голосування про недовіру до нього. У червні після кількох місяців політичних сварок був призначений уряд на чолі з Хоті, професором економіки й колишнім міністром фінансів.


«Самовизначення» зі здобуттям більшості в парламенті висуне кандидатуру Курті в прем’єри. За даними агенції «Франс Пресс», Курті націлений на проведення реформ і позиціонує себе як політика нового покоління, котрий протистоїть «старій гвардії».

 

Особливо значною популярністю 45-річний Курті користується серед молоді та тих вихідців iз Косова, котрі проживають за кордоном. Голов­ними завданнями нового уряду стануть скорочення безробіття, боротьба з організованою злочинністю і корупцією.

 

Під «старою гвардією» мають на увазі Демократичну партію Косова. Засновник партії, колишній албанський бойовик та експрезидент Хашим Тачі разом зі своїми найближчими сподвижниками перебуває в Гаазі в очікуванні суду за військові злочини.