Троє загиблих бійців на Донбасі: Таран і Хомчак терміново прибули на передову

16.02.2021

На фронт у терміновому порядку за дорученням президента України прибули міністр оборони Андрій Таран i голов­нокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак для встановлення всіх обставин загибелі трьох військовослужбовців 5-ї БТГр 59-ї ОМПБр у районі Новолуганського.

 

У неділю близько 10:00 внаслідок підриву на невстановленому вибуховому пристрої загинули капітан Олександр Войтенко (1974 року народження), старший солдат В’ячеслав Олексієнко (1987 року народження) та старший солдат Дмитро Мироненко (1994 року народження): бійці переміщувалися в районі Новолуганського з метою перевірки несення служби та зміни військовослужбовців на вогневих позиціях.


Загалом упродовж 14 лютого в районі проведення Операції Об’єднаних сил було зафіксовано три порушення режиму припинення вогню. У районі відповідальності Оперативно-тактичного угруповання «Схід», поблизу населеного пункту Водяне, що на Приазов’ї, російсько-окупаційні війська вели вогонь по наших позиціях зі станкових протитанкових гранатометів i стрілецької зброї.


У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», біля Новоолександрівки, збройні формування Російської Федерації відкривали вогонь з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.


Про факти порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ. На обстріли зі сторони противника наші воїни давали адекватну відповідь.
Станом на вчорашній  ранок обстановка в районі проведення Операції Об’єднаних сил контрольована українськими воїнами, порушень і режиму припинення вогню не зафіксовано.


Нагадаємо, що 11 лютого на передовій загинуло два українські бійцi: зранку — від пострілу снайпера в районі селища Зайцеве Донецької області загинув батько двох дітей 36-річний полтавець Олександр Глушко, який служив в інженерно-саперному взводі однієї з бригад (про його похорон на Полтавщині — на 6 стор.); а ввечері цього ж дня загинув від ворожих обстрілів під час переміщення на взводному опорному пункті неподалік населеного пункту Новомихайлівка 25-річний Владислав Лященко (боєць 28-ї  ОМБр ім. Лицарів зимового походу).


Обурливим є той факт, що до останніх звітів СММ ОБСЄ про ситуацію на Донбасі не ввійшли такі грубі порушення перемир’я, як ведення снайперського вогню збройними формуваннями РФ.
Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ.

 

«Такі грубі порушення з боку російських збройних формувань, як застосування 120-мм мінометів 8 лютого поблизу Південного чи снайперський вогонь, який забирає життя українських військових, на жаль, не ввійшли до звітів СММ», — сказав він.


Він також нагадав, що по всій лінії зіткнення мають місце регулярні сплески насильства, i хоча їх інтенсивність залишається значно нижчою, ніж у попередні роки, цю негативну тенденцію не можна ігнорувати.


Додамо, що в цей же день на скликаному РФ iз нагоди річниці Мінська-2 засіданні Ради Безпеки ООН — США, а також їхні європейські союзники Німеччина, Франція, Естонія, Ірландія, Норвегія, Бельгія та Великобританія виступили зі звинуваченнями на адресу Росії в розпалюванні конфлікту на Донбасі.


Зокрема, політичний координатор від США Родні Хантер, говорячи від імені адміністрації президента Джо Байдена, заявив, що Росія підбурює війну на Донбасі й заблокувала прогрес у дипломатичних переговорах з урегулювання конфлікту, «озброюючи, тренуючи, фінансуючи та очолюючи підконтрольні їй сили та підтримуючи самопроголошену «владу» на місцях».

 

«У результаті — американські санкції щодо Росії у відповідь на її агресію на сході України та окупацію Криму залишатимуться чинними доти — і доки — Росія не змінить свого курсу», — додав Хантер.