Польща перепродасть Україні 1,2 млн доз вакцини «АстраЗенека»: китайська прийде лише в квітні

12.02.2021

За минулу добу в Україні діагностували коронавірус у 5 тис. 039 осіб. Зокрема, захворіли 277 дітей i 281 медпрацівник.

 

Урятувати не вдалося 124 пацієнти, одужало понад 6 тисяч людей.

 

Найбільше випадків підтвердили в Івано-Франківській, Вінницькій, Закарпатській, Житомирській областях і в Києві.

 

Загалом же від коронавірусу в Україні померло вже понад 24 тисячі людей, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я. З весни минулого року ковідом інфікувалися понад 1 мільйон 200 тисяч осіб, одужало майже 1 мільйон 100 тисяч людей.


Тим часом у Всесвітній організації охорони здоров’я розкритикували розподіл вакцин у світі. Адже на сьогодні майже 130 країн не зробили жодного щеплення. Про це йдеться у спільній заяві глави ВООЗ Тедроса Аданома Гебреісуса та виконавчого директора ЮНІСЕФ Генріетти Фор.

 

Вони закликали світових лідерів «поглянути за межі своїх кордонів» і використовувати стратегію вакцинації та покласти кінець пандемії. Щоб зробити розподіл раціональнішим, Польща перепродасть Україні додаткові 1 мільйон 200 тисяч доз вакцин «АстраЗенека». Про це на спільній пресконференції з прем’єром України заявив віцепрезидент Єврокомісії.

 

Цю партію вакцин наша країна отримає на додачу до 117 тисяч доз препарату «Пфайзер» i ще до майже чотирьох мільйонів доз вакцини «АстраЗенека» за програмою «Ковакс».

 

Загалом на боротьбу з наслідками коронавірусу ЄС виділяє Україні 190 мільйонів євро. А перші поставки препарату, за словами віцепрезидента Єврокомісії, мають відбутися вже цього місяця.

Водночас Кабінет Міністрів офіційно заборонив реєстрацію вакцини «Спутнік-Ві» в Україні. Відповідна постанова оприлюднена на урядовому порталі.

 

Зокрема, в документі сказано, що забороняється реєстрація вакцин та інших препаратів для профілактики COVID, які вироблені державою-агресором.

 

Кабмін визначив, що поставка і перевірка вакцин інших виробників регулюватиметься домовленостями в межах механізму COVAX. А Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України оцінюватиме ефективність препаратів і перевірятиме матеріали під час їх реєстрації в Україні.


Також стало відомо, що уряд не планує запрова­джувати більш жорсткі карантинні обмеження. Принаймні найближчі два місяці. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Каже: у суворому карантині немає потреби, адже є ефект від заходів, які запровадили раніше.

 

Та й показники захворюваності на коронавірус зменшуються. А ще в уряді озвучили три основні напрямки боротьби з коронавірусом. Обіцяють посилення медичної системи, ефективні карантинні заходи та вакцинацію населення від коронавірусу.

 

Кампанію з вакцинації мають розпочати  у лютому. До кінця року в уряді планують зробити щеплення майже 21 мільйону українців, які належать до різних категорій ризику.


Однак перші поставки китайської вакцини Sinovac в Україну затримуються. Про це українська компанія «Лекхім» попередила державне підприємство «Медичні закупівлі України».

 

Причина — Китай не надав експортну ліцензію через те, що Верховна Рада запізно прийняла закон про прискорену державну реєстрацію вакцин від коронавірусу. Тепер Україна отримає цю вакцину аж у квітні, а не в лютому, як планувалося раніше.