Діаспора проти пропаганди: Європейський конгрес українців вітає санкції щодо телеканалів Медведчука

10.02.2021

Українці Європи вітають запроваджені в Україні санкції щодо телеканалів iз так званого пулу Тараса Козака — Віктора Медведчука: «112 Україна», Zik та NewsOne. Зокрема, Європейський конгрес українців (ЄКУ) вважає санкції, запроваджені рішенням РНБО і затверджені указом президента Зеленського, важливим кроком.


На цьому діаспоряни наголосили у відповідному листі ЄКУ, направленому на адресу чинного голови ОБСЄ, глави МЗС Швеції Анн Лінде.


«В Україні був зроблений важливий крок щодо заборони мовлення проросійських каналів «112 Україна», Zik та NewsOne. Ми підтримуємо таке рішення», — зазначається в листі.


Українці Європи зауважують, що від початку російської агресії проти територіальної цілісності України низка українських громадських організацій підтримують Україну політично й гуманітарно.


«Ми постійно спостерігаємо за інформаційною пропагандою Російської Федерації, яка дезінформує світ про ситуацію в Україні щодо прав російськомовного населення, релігії, свободи та толерантності українського народу. Завдяки нашій діяльності та участі в міжкультурних програмах ми в країнах нашого проживання показали, що немає ворожнечі між схiдною та західною частинами України. Теза про «Дві України» є продуктом інтенсивної пропаганди, спрямованої на розкол суспільства в Україні», — наголошують представники Європейського конгресу українців.


В організації також «вважають за доцільне знати позицію відповідної установи — ОБСЄ — щодо роботи та негативного впливу згаданих каналів у Європі».


Нагадаємо, раніше представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро закликала українську владу знайти збалансоване та пропорційне рішення у протидії пропаганді, зі збереженням плюралізму медіа та різноманіття думок.

 

Василь ТАВР