Повзуча окупація: на Донбасі загарбники будують укріплення у бік наших позицій

10.02.2021
Повзуча окупація: на Донбасі загарбники будують укріплення у бік наших позицій

Росіяни — ОБСЄ: «Місія небажана».

Окупаційні війська РФ на Донбасі будують нові інженерні укріплення в бік села Кримське, а звідти до розташування підрозділів ЗСУ лише 600 метрів.

 

Це інженерне посилення позицій терористів біля лінії розмежування штаб ООС виявив днями.


А 8 лютого в районі проведення Операції Об’єднаних сил було зафіксовано сім порушень режиму припинення вогню.


У зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», неподалік населеного пункту Південне, російсько-окупаційні війська відкривали вогонь iз мінометів 120-го та 82-го калібрів, а також з автоматичного станкового гранатомета.


У передмісті Авдіївки, де ситуацію контролює оперативно-тактичне угруповання «Схід», противник неодноразово вів вогонь у бік українських позицій із гранатометів різних систем i стрілецької зброї. А неподалік Пісків i Водяного, що на Приазов’ї, крім стрілецької зброї, окупанти застосували проти наших захисників ще й гранатомети.


На прицільні обстріли збройних формувань Російської Федерації українські воїни давали адекватну відповідь.


Станом на 7-му годину ранку 9 лютого було зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню: поблизу Пісків росіяни гатили зі стрілецької зброї. Про факт порушення режиму припинення вогню через українську сторону СЦКК було повідомлено представників ОБСЄ. Бойових втрат серед наших воїнів немає.


Спостерігаючи за безпековою ситуацією на фронті, українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін констатує продовження перешкоджання діяльності Місії ОБСЄ в районі проведення Операції Об’єднаних сил.


Нагадаємо, що для мирного врегулювання збройного конфлікту в Мінську було ініційовано Тристоронню контактну групу, де уповноважені представники України, ОБСЄ та Росії вирішили дипломатичним шляхом урегулювати ситуацію на сході нашої країни.


Усі підписанти Мінських угод погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу СММ ОБСЄ для виконання нею Мандату, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є серйозним порушенням.


Але тільки впродовж перших 80 днів 2020 року мали місце 308 фактів подібного перешкоджання, про що було зазначено у Тематичному звіті Місії.

 

У зв’язку з цим на одному із засідань Постійної ради ОБСЄ у Відні Європейський Союз виступив проти будь-яких спроб перешкоджання діяльності СММ ОБСЄ в Україні:

 

«...ЄС рішуче засуджує постійні погрози та обмеження СММ, які відбуваються переважно в районах, що не контролюються урядом України. СММ повинна мати вільний, безпечний, безумовний i безперешкодний доступ по всій території України. Це стосується також незаконно анексованого Криму та міста Севастополь і вздовж державного кордону між Україною та Росією, де СММ стикається з систематичною забороною в доступі з боку підтримуваних Росією формувань...»


Однак, незважаючи на заяви міжнародної спільноти, збройні формування РФ та їхні найманці з початку цього року 27 разів забороняли патрулям Місії доступ до районів спостереження й фіксації порушень в окремих районах Донецької та Луганської областей, що свідчить лише про повне небажання збройних формувань РФ робити кроки для врегулювання конфлікту.


Переважно зазначені інциденти спостерігаються на Маріупольському напрямку — 13 випадків, на Донецькому напрямку — 7 випадків, на Луганському напрямку, на державному кордоні України з РФ, — також 7 випадків.


Подібні дії та відмови в доступі Місії на непідконтрольну уряду України територію мають надумані причини та приводи, метою яких є приховування порушень Мінських домовленостей, а ще небажання дотримуватися норм міжнародного права.