Колишня суддя Оксана Царевич стала підозрюваною у справі Автомайдану

10.02.2021
Колишня суддя Оксана Царевич стала підозрюваною у справі Автомайдану

Оксана Царевич в Апеляційному суді намагається повністю виправдати себе. (Фото Романа МАСЕЛКА.)

Лише через сім років після ганебного судового рішення одіозна служителька Феміди Оксана Царевич має усі шанси відповісти за свої «помилки» часів Революції гідності.


Адже лише днями прокурори офісу Генеральної прокуратури повідомили про підозру колишній судді Печерського районного суду в незаконному перешкоджанні проведенню акції біля резиденції колишнього президента Віктора Януковича «Межигір’я» в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області.


 Як офіційно повідомляють на Різницькій (традиційно не називаючи прізвище підозрюваної), за даними слідства, 23 січня 2014 року, з метою перешкоджання проведенню мітингів і демонстрацій, суддя притягла до адміністративної відповідальності за відсутності доказів і обставин, що обтяжують відповідальність, трьох осіб за вчинення правопорушення, передбаченого ст. 122-2 КУпАП (невиконання водіями вимог про зупинку).


 Йдеться про водіїв — учасників руху протестної автоколони, яка у ті гарячі зимові дні мирно стартувала на Євромайдані (вулиця Хрещатик у Києві) і фінішувала перед парканом резиденції Януковича «Межигір’я».


На думку слідчих, для залякування мітингувальників суддя свідомо призначила їм найсуворiший вид адміністративного стягнення, передбачений санкцією зазначеної статті — позбавлення водійських прав. Потім апеляційні інстанції скасували ці неправомірні рішення судді.

 

«Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань. Судді у відставці інкримінується незаконне перешкоджання проведенню мітингів і демонстрацій, вчинене службовою особою (ст. 340 КК України)», — повідомляють в офісі генпрокурора.

 

Відтак фігурантці кримінального провадження загрожує позбавлення волі до п’яти років або обмеження волі на такий самий термін, або арешт до шести місяців, або виправні роботи до двох років.


І хоча на Різницькій не назвали імені судді у відставці, однак, за даними «УМ», iдеться саме про скандально відому колишню суддю Печерського райсуду столиці Оксану Царевич. Адже саме вона неабияк «відзначилася» затятими рішеннями позбавляти водійських прав автомайданівців на догоду режиму Януковича.


Усі ці сім років пані Царевич вдавалося уникати притягнення до кримінальної відповідальностi за свою діяльність у заплямованій суддівській мантії. Зокрема, 30 червня 2020 року Шевченківський райсуд Києва навіть визнав колишню колежанку невинною у винесенні в 2014 році завідомо неправосудних рішень щодо активістів Автомайдану.


Після цього рішення суду першої інстанції, як повідомляє юрист, член правління ГО «Автомайдан» Роман Маселко, наразі пані Царевич намагається отримати виправдальний вирок в Апеляційному суді. Зокрема, минулого тижня відбувся розгляд апеляційної скарги за її участі.


«Після рішення Конституційного Суду про неконституційність відповідальності за неправосудні рішення Царевич уже не нічого не загрожує, але їй дуже важливо отримати саме виправдальний вирок. Це відкриває їй шлях до повернення посади судді та мільйонних компенсацій iз бюджету за «незаконне перебування під слідством». Натомість потерпілі та прокурор наполягають на скасуванні вироку Шевченківського райсуду, який є явно необґрунтованим і незаконним», — зазначив пан Маселко за результатами судового засідання.


 За його даними, 10 лютого має відбутись чергове засідання Верховного Суду у справі про оскарження Царевич свого звільнення.


«Очевидно, на нього вона хоче прийти з підтвердженим апеляцією виправдальним вироком, щоб уже точно поновитись. Недаремно ж Верховний Суд зробив перерву на понад місяць», — припустив захисник автомайданівців.