Не вистачило стабільності: жіноча збірна не пробилися до фіналу Євробаскету-2021

09.02.2021
Не вистачило стабільності: жіноча збірна не пробилися до фіналу Євробаскету-2021

Лідер збірної України Аліна Ягупова — краща за результативністю баскетболістка відбору на ЧЄ-2021. (Фото з сайта fbu.ua.)

На другому місці в групі G завершила відбір на чемпіонат Європи-2021 жіноча збірна України з баскетболу.


Відтак, аби потрапити до числа учасників фінальної частини Євробаскету, «синьо-жовтим» потрібно було опинитися в першій п’ятірці «других» команд кваліфікації.


Можливість отримати єдину пряму перепустку від групи на ЧЄ українські баскетболістки втратили достроково, коли вдруге у відборі програли фавориту квартету — команді Бельгії. Бельгійки, зрештою, виграли «пульку» й потрапили до числа майбутніх учасників Євробаскету.


А от «синьо-жовті», навіть попри переконливі перемоги в заключних двох турах кваліфікації, залишилися за бортом континентальної першості.


Матч проти Португалії збірна України виграла з перевагою в 29 очок, команду Фінляндії здолали з «гандикапом» у 16 балів, проте докладених зусиль, у підсумку, виявилося замало для кваліфікації на Євро.


У таблиці кращих «других» команд відбору «синьо-жовті» посіли лише сьоме місце, маючи доволі скромний показник «закинутих та пропущених очок» — «+2».


І хоч як дивувала капітан збірної України Аліна Ягупова баскетбольну спільноту своєю результативністю, для досягнення стратегічної мети її персональних зусиль виявилося замало.


Як інформує пресслужба ФБУ, у шести матчах кваліфікації Ягупова заробила 153 очки, а це  25,5 бала за матч і кращий показник відбору в Європі. Так само Аліна стала кращим асистентом континентального відбору, маючи в активі 8,3 передачі за гру.


«Я задоволений грою та результатом наших останніх матчів. У них ми діяли як єдина команда», — зазначив головний тренер збірної України Срджан Радулович.


Утім, за словами очільника «синьо-жовтих», стабільність та висока якість гри прийшла до його підопічних із невеличким запізненням. Радулович наголошує, що на початку своєї роботи з жіночою збірною України, розпочинаючи відбір на ЧЄ-2021, йому довелося будувати нову команду.

 

При цьо­му свої корективи в підсумковий результат внесла й епідемія коронавірусу, через яку одразу сім баскетболісток збірної змушені були пропустити поєдинки передостаннього відбіркового «вікна».


«Я хочу подякувати керівництву ФБУ, за те, що мені довірили таку відповідальну роботу. Спочатку був план провести зміну поколінь та попрацювати на майбутнє, дати шанс молодим гравчиням, у яких цього шансу в збірній раніше не було», — розповів Радулович.


За словами чорногорського спеціаліста, одне з його головних завдань полягало в тому, аби уникнути сценарію, коли Ягупова забиває по 40 очок за гру, а команда програє. «В  матчах проти Португалії та Фінляндії Аліна грала на команду і це відбивалося на результаті», — зазначив Радулович.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група G. Україна — Португалія — 87:58, Фінляндія — Україна — 75:91»».
Підсумкове становище: Бельгія — 6 перемог/0 поразок, «Україна — 4/2, Португалія, Фінляндія — 1/5.