Ласощі для братів наших менших: на Черкащині лісівники підгодовують диких тварин

05.02.2021
Ласощі для братів наших менших: на Черкащині лісівники підгодовують диких тварин

На Черкащині у Корсунь­-Шевченківському лісництві цієї сніжної пори тамтешні лісівники активно підгодовують диких тварин сіном, гіллячковим кормом та зерном.

 

«У зимовий період лісові мешканці потребують особливої уваги і турботи. Адже морозні та сніжні погодні умови значно ускладнюють добування дикими тваринами кормів», — говорить «УМ» Наталя Сегеда з обласного управління лісового та мисливського господарства.

 

Окрім того, корсунські лісівники застосовують і мінеральну підгодівлю, додаючи у лісове меню так звані солонці з кухонної солі. Така підгодівля добре впливає на організм тварин, зміцнює і підсилює захисні властивості.

 

«Людська допомога в таку пору просто необхідна, в іншому випадку більшість диких тварин може загинути. Тож ми дбаємо, щоб у спеціально відведених місцях звірі могли поласувати розкладеними для них харчами», — додає інженер з охорони та захисту лісу Корсунь­-Шевченківського лісгоспу Олександр Ткач.

 

Наталя Сегеда каже, що викладення корму проводиться в малодоступних для сторонніх очей місцях концентрації тварин, там, де вони почуваються вільно.

 

Також лісівники ретельно стежать за тим, аби скупчення звірів не приваблювало браконьєрів. Для цього постійно проводяться рейди — перевірки з виявлення порушників правил полювання.

 

До речі, черкаські лісівники днями закінчують у лісах цьогорічний облік диких тварин і вже незабаром оприлюднять узагальнені дані про динаміку чисельності лісових тварин.

 

Для цього працівники використовували авіаоблік, анкетно­опитовий, шумовий прогон на частині території, зимовий маршрутний облік слідів тварин, дворазовий маршрутно­облоговий облік по слідах, підрахунок мисливських тварин на місцях зимових скупчень, на місцях підгодівлі, на норах, хатках, у місцях зимівлі, а також за допомогою фото­ та відеопасток.