Поховати «Мінськ»: Росія перетворює на фарс засідання політичної підгрупи ТКГ

05.02.2021

Відносно спокійно на передовій було 3 лютого — ворог «лише» двічі обстріляв наші позиції в районі відповідальності оперативно­тактичного угруповання «Схід»: неподалік населеного пункту Гнутове російсько­окупаційні війська відкривали вогонь у бік українських позицій з автоматичного станкового гранатомета, а поблизу Водяного, що на Приазов’ї, окупанти здійснили кілька пострілів із підствольного гранатомета.

 

Вранці 4 лютого не було зафіксовано жодного порушення режиму припинення вогню.

 

Проте 2 лютого біля Шумів (Донецька область) сталася трагедія — ворожий снайпер смертельно поранив 38­-річного старшого матроса Дмитра Власенка з 503-­го Окремого батальйону морської піхоти, в якому боєць прослужив більше трьох років.

 

І хоча по­братими та медики надали воїну необхідну допомогу, проте вже за годину лікарі констатували смерть — поранення виявилось несумісним із життям. У героя вдома, на Миколаївщині, залишились батьки.

 

За оперативними даними, останнім часом активно діють ворожі снайперські групи по всій лінії протистояння на Донбасі. Причому особливо активно — на Авдіївському, Маріупольському, Курахівському, Попаснянському та Торецькому напрямках. Нагадаємо, що впродовж січня кулі снайперів смертельно влучили у трьох українських захисників.

 

Даючи відсіч окупантам, українські підрозділи завдали значних втрат найманцям «Л/ДНР». У січні бойовики загалом втратили 62 особи, серед яких: убитими — 19 (4 бойових, 15 небойових); пораненими — 43 (3 бойових, 40 небойових). Крім того, в окупантів було знищено 4 одиниці техніки: два безпілотні літальні апарати і два військові автомобілі.

 

Щодо втрат загарбників протягом 2020 року, то вони склали майже 400 осіб убитими, понад 600 пораненими та 60 одиниць військової техніки. Показово, що 430 терористів у цій статистиці — небойові втрати: причиною смертей та травмувань найманців ставали необережне поводження зі зброєю, підриви на власних мінних полях, вживання алкоголю та наркотичних речовин, суїциди тощо.

 

Додамо, що у ТКГ заявили, що Росія ховає «Мінськ», змушуючи Україну відмовитися від переговорів щодо Донбасу. Адже російська делегація у Тристоронній контактній групі  вчергове перетворила нещодавнє засідання політичної підгрупи на фарс.

 

Денис Казанський з української делегації у ТКГ повідомив: «Засідання ТКГ, схоже, остаточно втратили будь­який сенс. Сьогоднішню зустріч політичної підрупи, як і кілька попередніх, росіяни перетворили на фарс. Без узгодження з українською стороною до відеозв’язку підключали якихось людей — незрозуміло кого і незрозуміло звідки. Звичайно ж, у таких умовах ніякого конструктивного обговорення бути не могло. Весь час пішов на перепалки і суперечки».

 

За словами Казанського, «Росія просто ховає «Мінськ», намагаючись відверто хуліганськими витівками змусити Україну відмовитися від переговорів. Вийти навіть з таких переговорів Україна не може — зрозуміло, що росіянам тільки цього і треба. Але і продовжувати переговори, коли протилежна сторона вже відмовилася від Мінських угод і офіційно проголошує своєю метою завоювання нових територій України, теж буде безглуздою тратою часу».

 

Кризу навколо Мінських угод можна вирішити тільки в тому випадку, якщо в переговори втрутяться західні країни.