Сховатися від санкцій США: РФ хоче створити в анексованому Криму умови для анонімних інвесторів

05.02.2021

Уряд РФ розробив законопроєкт, ухвалення якого дозволить інвесторам працювати в анексованому Росією Криму, незважаючи на санкції США та Євросоюзу.

 

Про це повідомила російська агенція РБК з посиланням на текст документа, справжність якого підтвердили в мінекономрозвитку Росії. Йдеться про створення в Криму та Севастополі особливих адміністративних районів (ОАР) із правовим режимом, що дозволить інвесторам працювати анонімно.

 

Як повідомляє РБК, «конфіденційність інвесторів з інших регіонів Росії є способом захисту від західних санкцій». 

 

Працювати у цих районах зможуть будь­які російські компанії, але бізнес їм доведеться вести тільки на півострові, за межами якого в них не повинно бути ні філій, ні представництв. Мінімальна сума інвестицій — не менше 150 мільйонів рублів (близько 2 мільйонів євро. — Ред.), що мають бути спрямовані на розвиток інфраструктури, туризму, санітарно­курортного лікування тощо.

 

Після російської анексії Криму в 2014 році США і Євросоюз оголосили про запровадження санкцій щодо компаній з РФ, що працюють на півострові.

 

Внаслідок цього низка потенційних інвесторів відмовилися працювати в Криму і Севастополі. Відмовились від роботи на анексованому пів­острові і деякі російські компанії, що побоюються санкцій, наслідком яких може бути заборона торгівлі з ЄС чи отримання кредитування від західних банків. 

 

Як зауважує РБК, США і ЄС, коли запроваджували санкції щодо конкретних юридичних осіб РФ, то спиралися, в основному, на публічні повідомлення та дані російських державних реєстрів.