Вашингтон хоче в «нормандський формат» по Донбасу: Німеччина — проти

03.02.2021
Вашингтон хоче в «нормандський формат» по Донбасу: Німеччина — проти

Президент США Джо Байден і держсекретар Ентоні Блінкен.

В американській адміністрації розглядають можливість підключитися до «нормандського формату» для скорішого вирішення конфлікту на Донбасі, повідомляє німецьке видання «Шпігель».

 

Однак ця ініціатива не знаходить підтримки в Німеччині.

 

За словами експертів, вхо­дження Вашингтона в «нормандський формат» не знаходить схвалення з боку його учасників, оскільки США можуть встановити повний контроль над ситуацією.


За даними видання, Байден і держ­секретар Ентоні Блінкен висловлюють невдоволення роботою «нормандського формату», оскільки за останні шість років домогтися значного прогресу так і не вдалося.

 

Журналісти звернули увагу, що в 2014 році, ще в період президентства Барака Обами, Сполучені Штати залишили вирішення української кризи Європі. До того ж, як зазначено в матеріалі, під тиском канцлера ФРН Ангели Меркель Обама навіть не почав поставляти зброю українській армії, що стало причиною для невдоволення з боку Байдена, який тоді був віцепрезидентом.


Тепер, згідно з даними видання, Байден розраховує, що участь Вашингтона в переговорах посилить тиск на Москву і тоді вона погодиться вирішити конфлікт мирно.


Офіційно про намір брати участь у «нормандському форматі» нова американська адміністрація наразі не повідомляла. Як зазначено в матеріалі «Шпігеля», якщо такий намір і є, то він не викликає захоплення у федерального уряду Німеччини.

 

«Врешті-решт, це може призвести до того, що президент Росії Володимир Путін повністю відмовиться від «нормандського формату», — наголошується в публікації.


До речі, в ФРН раніше висловлювалися проти входження США. Наприклад, таку заяву в жовтні 2019 року зробив член комітету з міжнародних справ Бундестагу ФРН Родеріх Кізеветтер. «Я думаю, що це європейський формат і він повинен залишитися європейським», — заявив Кiзеветтер в інтерв’ю РІА «Новості».


Натомість українська сторона підтримує ідею вступу в цей формат Сполучених Штатів. Про це, зокрема, в середині січня цього року говорив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, такий формат буде набагато «кориснішим та ефективнішим».

 

Водночас він визнав, що для залучення в новий формат США свою згоду повинні дати всі інші його учасники.


Що стосується позиції Росії в питанні зміни списку учасників «нормандського формату», то в липні 2019 року тодішній заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін в інтерв’ю РІА «Новості» заявив, що Москва не заперечує проти ініціатив щодо розширення за рахунок Сполучених Штатів.

 

При цьому він зазначав, що Франція і Німеччина теж повинні бути з цим згодні, а поки, за його словами, такої впевненості немає.


Заступник директора Інституту країн СНД Володимир Жарихін також звернув увагу, що не всі сторони «нормандського формату» підтримають ідею входження в нього США. «Все, що США можуть робити з «нормандським форматом», — блокувати виконання рішень «четвірки» і Мінських угод. Поки від США виходило, скоріше, гальмування вирішення проблеми», — сказав експерт «Газеті.Ru».

 

Він пояснив небажання Німеччини розширення «нормандського формату» за рахунок США тим, що це може перетворити його на майданчик для з’ясування стосунків між Росією і Сполученими Штатами. Німеччина і Франція при цьому, за словами Володимира Жарихіна, відійдуть на другий план. До того ж ситуація, як зазначив експерт, ускладнюється тим, що США мають значно більший вплив на Україну в порівнянні з Євросоюзом.

А ТИМ ЧАСОМ...

«Новий день» у відносинах України і США


Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів першу телефонну розмову з Державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Як повідомляє пресслужба МЗС України, співрозмовники підтвердили важливість зміцнення стратегічного партнерства України та США.

 

«У наших відносинах починається новий день», — зауважив Дмитро Кулеба.

 

Держсекретар США запевнив у непохитній підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, євроатлантичних прагнень нашої держави.

 

Пан Блінкен також наголосив, що санкції проти Росії за її агресію на Донбасі та в Криму мають залишатися до повного виконання Москвою своїх зобов’язань із мирного врегулювання. Дмитро Кулеба зауважив, що Україна вітатиме посилення ролі США у дипломатичних зусиллях iз врегулювання російсько-української війни та деокупації Донбасу й Криму.

 

У свою чергу, Ентоні Блінкен запевнив Дмитра Кулебу в готовності нової адміністрації США розвивати міцну економічну та військову підтримку України, включно з наданням летальної зброї.


Співрозмовники обговорили перспективи контактів на всіх рівнях, включаючи найвищий, та підтвердили взаємне запрошення здійснити робочі візити, коли обставини та карантинні обмеження це дозволятимуть.