Висока плата за вибір влади: у Полтаві продовжують протестувати проти захмарних тарифів

03.02.2021
Висока плата за вибір влади: у Полтаві продовжують протестувати проти захмарних тарифів

Під час мітингу біля пам’ятника Тарасові Шевченку. (Фото автора.)

Полтавці знову вийшли на вулицю, протестуючи проти захмарних тарифів на комунальні послуги. Акція розпочалася з автопробігу.

 

А потім відбувся мітинг біля пам’ятника Тарасу Шевченку навпроти Полтавського краєзнавчого музею.

 

На ньому одна з організаторів протесту Тетяна Донченко повідомила, що ініціативна група з представників Полтави, Кременчука, Лубен, Оржиці, Миргорода, Хорола, Чутового й Нових Санжар ухвалила рішення про створення руху опору тарифному геноциду.


«Ми звертаємося із закликом про об’єднання й до жителів інших областей України. Єдиний рух опору дасть нам змогу доносити наші вимоги до влади, вимагати від неї гідного життя», — зазначила активістка.


Вона зачитала напрацьоване ініціативною групою небайдужих полтавців звернення до президента, уряду та Верховної Ради, в якому, зокрема, йдеться про те, що вартість комунальних послуг нині перевищує 70 відсот­ків доходів звичайних українців, і попросила присутніх підтримати своїми підписами такі вимоги:

 

  • знизити ціну на природний газ до чотирьох гривень за кубічний метр;
  • заборонити плату за транспортування при оплаті будь-яких комунальних послуг;
  • провести незалежний аудит усіх компаній — надавачів комунальних послуг із широким залученням представників громадськості та Антимонопольного комітету;,
  • повернути всі газо-, електророзподільні, а також водо- й теплопостачальні мережі на баланс ОТГ;
  • створити єдину державну систему моніторингу виробництва, споживання та оплати паливно-енергетичних ресурсів, а також комунальних послуг;
  • ліквідувати НКРЕКП як неконституційне утворення. Тетяна Донченко закликала організувати збір підписів під зверненням і за місцем проживання.


А далі учасники акції протесту рушили колоною спершу до будівлі міської ради, а потім — до приміщення облдержадміністрації та облради. До протестувальників вийшов голова обласної ради Олександр Біленький. Він запевнив, що зав­жди готовий зустрічатися з людьми.

 

Що ж до тарифів, то обласна рада, за його словами, не встановлює, не погоджує й не затверджує їх. При цьому вона першою в Україні звернулася до керівництва держави з вимогою накласти мораторій на нові непідйомні для основної маси населення тарифи. Олександр Юрійович додав, що, певно ж, усі голосували за нинішню владу — президента й Верховну Раду, тож тепер мають нести колективну відповідальність.  


Активісти нагадали голові облради, що, згідно із законом України, плата за всі комунальні послуги не повинна перевищувати 15 відсотків сукупного доходу родини (до того ж там чітко вказано, що це має бути на контролі як прокуратури, так і органів місцевого самоврядування), і поцікавилися, за якою ціною, на його думку, мають відпускати природний газ для потреб населення.


«За собівартістю, — конкретизував Олександр Біленький. — У зверненні обласної ради до керівництва держави ми якраз і вимагали, щоб ціна на послугу із транспортування газу в нашій області була на 50 відсотків нижчою, оскільки ми маємо газові родовища. Це неправильно, що ціна на блакитне паливо однакова, скажімо, на Закарпатті й у нас».

 

А у відповідь на запитання, чи реально повернути «Полтавагаз» до комунальної власності, голова обласної ради наголосив: «Одним із пунктів нашого звернення є передача газопроводів низького й середнього тиску у власність громад. Це те, що ми могли зробити в межах своїх повноважень».


Тим часом Тетяна Донченко поінформувала, що вже створена група з депутатів облради на чолі з Русланом Богданом, яка займається цим питанням. Протестувальників цікавило й те, чому в Полтаві найдорожча вода.

 

«Це міф, — заперечив голова обласної ради. — Але треба враховувати той факт, що «Полтававодоканал» піднімає воду із глибини 800 метрів, а, скажімо, «Черкасиводоканал» бере її з Дніпра». Також він пояснив, чому обласна рада не вітає передачу «водоканалу» й «теплоенерго» на баланс міста: «Це стратегічні підприємства, і ми нікому не дозволимо їх ані продати, ані «роздерибанити».


Що й казати, спілкування було доволі емоційним. Час від часу обурені містяни ставили запитання: як виживати, якщо чи не весь дохід «з’їдає» «комуналка»? Відповіді на нього поки що немає.