Вперед, за хмари: ціна на золото може побити новий історичний рекорд

03.02.2021
Вперед, за хмари: ціна на золото може побити новий історичний рекорд

Не хотілося б дійти до ситуації, коли найнадійнішим засобом платежу стане золото. (Фото з сайта zik.ua.)

Минулої осені новина про появу вакцини проти коронавірусу, нібито вже цілком дієвої та ефективної, спровокувала зліт фондового ринку і, як наслідок, обвал цін на дорогоцінні метали.

 

Таким чином, як тоді здавалося, закінчилася епоха безпрецедентного подорожчання золота, яке ми спостерігали упродовж весни, літа і навіть початку осені, коли за унцію давали понад дві тисячі доларів.

 

Утім, як ми потім побачили, падіння виявилося тимчасовим, і вже в січні за унцію давали понад 1800 доларів.

 

А тому далеко не всі аналітики погоджуються, що епоха золота і справді завершилася. І радять інвесторам у цінний метал не поспішати продавати свої злитки, а навіть навпаки — вкладати кошти у злитки цінних металів вони вважають доцільнішим, ніж на фондовий ринок.

Вище тільки зорі

За останніми підрахунками аналітиків, за підсумками минулого, 2020, року зростання вартості золота в американській валюті склало 24%, а в європейській — 14%. Причому в деяких країнах зростання було значно більшим, і експерти назвали його «вибуховим».

 

Наприклад, у Венесуелі торік вартість унції золота піднялася на 3020% і перевищила 2 млн боліварів. В Аргентині золото подорожчало «лише» на 76%, в Бразилії — на 62%, а в Туреччині — на 56%.

 

У червоній зоні, тобто вище від середнього рівня, знаходилися навіть США, де унція піднялася на 24%, Британія (на 21%) і КНР (17%).


Аналітики «Голдман Сакс» очікують подальшого зростання золотих котирувань і прогнозують підвищення цін цьогоріч — 2300 доларів за унцію. Їхні колеги з «Кепітал Економікс» мають дещо скромніший прогноз — 1900 доларів за унцію, а в «Морган Стенлі» навіть очікують невеликого падіння, одночасно з тим, як світова економіка виходитиме з коронавірусної пандемії.


Тим часом економічні аналітики стверджують: інвестувати у золото нині є вигіднішим, ніж у купівлю валют. Адже, наприклад, торік індекс долара знизився більш ніж на 6%, та й, загалом, падала вартість активів не лише на валютному ринку, а й товарно-сировинний ринок перебував під тиском переважну частину 2020 року.

 

У більшості випадків акції виробників дорогоцінних металів зростали швидше базового активу. І на цьому тлі золото подорожчало на 25%, ціна за метал влітку сягнула позначки більше ніж у 2 тисячі доларів за унцію. Срібло подорожчало на 50%, а платина та паладій повторили цей показник.


Нинішній рік, за цими ж прогнозами, для дорогоцінних металів буде непростим. Оскільки частина бюджетних витрат у США, ймовірно, буде фінансуватися безпосередньо шляхом збільшення держборгу. Це знизить зацікавленість приватних інвесторів, серед яких багато громадян США, у покупці захисних активів.

 

Реальні ставки будуть у негативній зоні, в тому числі завдяки збільшенню пропозиції доларів, що буде тривати протягом цього часу. У такому випадку вартість золота напряму залежатиме від ослаблення долара.

 

З технічної точки зору, передумовою кращого результату золота буде консолідація котирувань у періоди зростання американської валюти. Зміцнення долара при одночасній стійкості котирувань золота та інших дорогоцінних металів у нинішньому році буде означати, що вони виконали функцію захисту заощаджень інвесторів.


Назагал же, як передбачається, золото і справді має всі шанси закріпитись на позначі вище 2 тисяч доларів за тройську унцію, ціна платини зростатиме до позначки понад 1,2 тисячі доларів із потенціалом зрости до 1,9 тисячі до кінця року. Ціна паладію коливатиметься у межах 2,2 тисячі — 1,5 тисячі доларів за унцію і залежатиме від промислового попиту на метал.

Золото. Або цінні папери Китаю

...Золото в усі часи вважалося найстабільнішим і найнадійнішим активом під час будь-яких криз. Коли банкноти перетворюються на папірці, нерухомість — на руїни, а бізнес — на ніщо, вартість диявольського металу тільки зростає, а той, хто володіє ним, володіє світом.

 

Менш глобальні кризи дають менш динамічний і менш драматичний результат, але при цьому тенденція завжди залишається сталою: коли у світі панує стабільність і економіка розвивається семимильними кроками, на цінні метали мало хто звертає увагу, віддаючи перевагу сучаснішим і прибутковішим інвестиційним механізмам.

 

Але як тільки ситуація змінюється, то саме золото стає тим прихистком, до якого поспішають люди, аби зберегти свій капітал. Навіть не примножити, а просто врятувати від знищення.
— Золото — це ліквідність в останній інстанції, — каже російський аналітик Дмитро Голубовський.

 

— Коли втрачається довіра до всіх грошей, люди купують золото. Зараз у світі така ситуація, що втрачається довіра до всіх грошей. В умовах падіння прибутку з продажу вуглеводнів золото стало для російської влади другою нафтою. Чиновники довгі роки пишномовно заявляли з трибун, що ми розвиваємо несировинний сектор економіки, залежність від продажу ресурсів знижується.


Ще влітку зарубіжні аналітики заявили: інвестори повинні вкладати свої гроші в золото, оскільки зараз воно показує хороші результати напередодні таких ризикових подій, як, наприклад, вибори в США. Головний регіональний директор фірми UBS Global Wealth Management CNBC Келвін Тей заявляв, що попереднє падіння золота створило вдалий момент для інвесторів зайти в цей актив. Саме така ситуація, на думку його колег, сформувалася зараз.


...Раніше, влітку коронавірусного 2020 року, ціни на золото досягли рекордних висот і вперше в історії перевищили дві тисячі доларів за унцію. Сприяла такому злету ситуація абсолютної невизначеності в економіці, спричинена пандемією коронавірусу.

 

Втім така ціна на ринку трималася недовго. За словами Келвіна Тея, дорогоцінний метал також привабливий для інвесторів завдяки низькій відсотковій ставці у США. Якщо процентні ставки залишаться низькими, як пообіцяли у Федеральній резервній системі, альтернативна вартість утримання золота — неприбуткового активу — буде досить низькою. Це пов’язано з тим, що інвестори не відмовляються від процентів, які в іншому випадку заробляють на прибутковості активів.


Як альтернатива золоту — державні облігації Китаю, на які біржові аналітики радять звернути увагу, оскільки саме ці цінні папери будуть включені до основного індексу FTSE Russell’s World Government Bond Index. Ця подія має статися у жовтні 2021 року і, за попередніми підрахунками, має призвести до надходження мільярдів доларів до Китаю.


Хоча при цьому відносини США і Китаю породжують глобальну напругу, наслідком якої стає подорожчання золота. Яке традиційно є надійнішим активом, попит на який підтримується за рахунок збереження глобальної невизначеності й геополітичних ризиків.

Залежить від «другої хвилі»

На думку аналітика Енді Хект, золото нині ще завчасно списувати з рахунків, «благородний метал» може істотно подорожчати. Такої ж думки й аналітик «Блумберг» Майк Макглоун. У 2021 році золото, за його словами, також дорожчатиме і знову проб’є позначку в дві тисячі доларів за унцію.


Тим часом минулий рік, за словами Хекта, виявився дуже складним, але доволі захоплюючим для ринків золота і срібла. У березні 2020 року метали слідом за іншими ринками обвалилися до мінімумів — 1450,90 і 11,74 доларів за унцію, відповідно. Однак вiдтодi вони змогли переламати ситуацію на свою користь і продемонструвати вражаюче зростання.

 

Незважаючи на просідання минулого року, безперервний контракт щодо золота втримався над мінімумами листопада 2019 року. А вже на початку серпня метал оновив рекордний максимум на позначці 2063 долари.


Що стосується срібла, то березневий «розпродаж» привів його до мінімумів 2009 року. Основним фактором тиску на волатильний метал стало падіння попиту на ризикові активи. До початку серпня срібло досягло піків 2013 року в 29,91 долара. Фактично лише за чотири місяці ціни підскочили на 155%. Утім радість трейдерів тривала недовго: обидва метали «просіли» після формування річних максимумів.


Далі обидва дорогоцінні метали чекає момент нестабільності. Адже кінець року традиційно є періодом їх низької вартості. Тим паче друга хвиля коронавірусу простує по Європі і США, і якщо чергова вакцина не демонструватиме очікуваної ефективності, це може спровокувати наступне погіршення апетиту біржових гравців до ризикових активів.

 

Однак будь-які майбутні «просадки», ймовірно, створять відмінний плацдарм для росту золота і срібла в 2021 році. Адже друга хвиля і сезонні торговельні моделі здатні спровокувати черговий розпродаж металів під кінець року.


Тим часом 2021 рік може покласти початок «світлої смуги» для ринків золота і срібла. Перша причина оптимізму: «вливання» ліквідності центробанками голов­них світових держав у фінансовий сектор цих країн з метою протидії наслідкам пандемії. Центральні банки застосовують для цієї мети всі доступні інструменти.

 

Так, Федеральна резервна система США опустила ключову ставку практично до нуля, при цьому регулятор не планує коригувати її аж до 2023 року. Програми кількісного пом’якшення дозволяють утримувати процентні ставки низькими впродовж усієї кривої прибутковості. Відповідні ставки центробанків Європи і Японії залишаються негативними.


Світові регулятори продовжать наповнювати фінансову систему ліквідністю, що збільшує грошову масу, заохочує запозичення і витрати, а також обмежує норму заощадження. Подібна ситуація сприяє золоту і сріблу в їх боротьбі за інвестиційний капітал з іншими активами. Дорогоцінні метали дуже довго виконували роль валют, тому відсутність прибутковості від традиційних валют надає підтримку котируванням золота і срібла.

Під знаком «корони»

За словами Хекта, пандемія 2020 року — неймовірна за своїм масштабом переломна подія. Для захисту людей уряди запровадили політику соціального дистанціювання й ухвалили інші рішення, що стримують економічну активність.

 

Подальша боротьба з коронавірусом зажадає реалізації програм, що знецінюють валюти, чия цінність заснована тільки на довірі до їх емітентів. Задовго до появи євро, єни, фунта та інших валют, функція обміну була покладена на золото і срібло. Центральні банки всього світу не забувають про роль золота у фінансовій системі, включаючи його в свої золотовалютні резерви.


Економіка відчуватиме наслідки пандемії навіть після її закінчення. А дії центральних банків і світових урядів, на думку експерта, і далі сприятимуть зростанню золота і срібла. Купівля цих металів за їх нижчою ціною, ймовірно, буде оптимальним інвестиційним підходом.

 

«Якщо подіям 2008—2011 років судилося повторитися, то нове ралі вже не за горами», — каже він.


Хоча світова фінансова криза 2008 року за своєю природою сильно відрізнялася від пандемії, інструменти стабілізації залишилися колишніми.

 

«Як відомо, безумство — це точне повторення однієї і тієї ж дії, раз по раз сподіваючись на інший результат, — зазначає Хект. — Золото і срібло почали різко зміцнюватися у 2008 році і досягли нових максимумів три роки по тому. І є всі підстави вважати, що найближчим часом нас чекає аналогічна динаміка».

А ТИМ ЧАСОМ...

Біткоїн по 146 тисяч доларів?


Ситуацію на ринку золота схожим чином повторить і ринок криптовалют. «Середньорічна ціна золота у наступному році дійде до 2 тис. доларів за унцію, біткоїн коштуватиме 20 тис. доларів. Про це свідчить новий «бичачий» ринок з поліпшеними фундаментальними і технічними базисами», — написав аналітик Майк Макглоун у своєму «Твіттері».


На його думку, фактори подорожчання золота схожі з тими, які штовхають вгору біткоїни. І зростання котирувань вказує, що на ринку почалося криптовалютне ралі.


Макглоун назагал послідовний у своїх прогнозах щодо курсу біткоїна. На початку жовтня він заявив, що до 2025 року ця криптовалюта подорожчає до 100 тисяч доларів, вказавши, що основною причиною такого подорожчання є монетарна політика держав — емітентів основних світових резервних валют.


Тим часом Стратеги JPMorgan Chase прогнозують, що у довгостроковій перспективі вартість біткоїна може сягнути 146 тисяч доларів. Адже нинішня ринкова капіталізація біткоїнів у 575 млрд доларів має зрости в 4,6 раза, щоб відповідати загальному обсягу інвестицій приватного сектору в золото через біржові фонди або злитки і монети. Витіснення ж золота як альтернативної валюти, на їхню думку, свідчить про великий потенціал росту вартості біткоїна в довгостроковій перспективі.