«Троянський кінь» Кремля: Франція закликала Німеччину зупинити будівництво «Північного потоку-2»

03.02.2021
«Троянський кінь» Кремля: Франція закликала Німеччину зупинити будівництво «Північного потоку-2»

Будівництво газопроводу поновили в грудні 2020-го.

Франція закликала Німеччину відмовитися від проєкту газопроводу «Північний потік-2» з Росією в контексті арешту і суду над опозиціонером Олексієм Навальним та жорстокими розгонами акцій протесту на його підтримку.

 

«Ми завжди говорили, що в нас були дуже великі сумніви з приводу цього проєкту», — зазначив держсекретар з європейських справ в МЗС Франції Клеман Бон в ефірі радіостанції France Inter.

 

На питання журналіста, чи виступає Франція за відмову від проєкту газо­проводу, він відповів: «Так, дійсно, і ми говорили про це раніше».

Лікуємо Навального й будуємо далі

США і деякі європейські країни, в числі яких Польща, Україна та країни Балтії, вже неодноразово критикували будівництво газопроводу «Північний потік-2», який, за планами, повинен подвоїти поставки палива до Європи, в порівнянні з уже діючим «Північним потоком-1».

 

Критики нового газопроводу вважають: він збільшить залежність Німеччини і Європейського Союзу від російського газу і від Москви.


Питання припинення цього будівництва вже обговорювали в ЄС після отруєння Олексія Навального, а також після його арешту 17 січня (до Росії опозиціонер, нагадаємо, повернувся після п’яти місяців лікування і реабілітації в Німеччині й одразу був затриманий).

 

Нещодавно негайної відмови від проєкту зажадав Європейський парламент. Після придушення протестів у різних містах Росії 23 і 31 січня ця тема — знову на столі переговорів європейських політиків.


Водночас Європа також розглядає можливість запровадження нових санкцій, якщо президент Росії Володимир Путін продовжить придушення опозиційних виступів. «Ми вже вводили санкції, і ми могли б ввести ще нові, але ми повинні визнати, що цього недостатньо», — сказав в інтерв’ю французький держсекретар.

 

Тому «я думаю, що варіант із «Північним потоком» можна розглянути», — додав Клеман Бон, підкресливши, що «таке рішення залишається за Німеччиною, оскільки цей газо­провід iде в Німеччину».


21 січня канцлер Німеччини Ангела Меркель в черговий раз підтвердила свою прихильність проєкту «Північний потік-2». «Федеральний уряд не змінив своєї базової позиції» з питання про долю газопроводу, — заявила у відповідь на висловлювання французького держсекретаря офіційна представниця канцлерки Німеччини Мартіна Фітц, цитує її «Франс Пресс».

 

Новий голова співправлячої в Німеччині партії ХДС Армін Лашет також заявив, що не має наміру переглядати свою підтримку газопроводу, незважаючи на спротив США та деяких європейських країн.

 

Лашет, який як лідер ХДС має великі шанси замінити Меркель на посаді канцлера Німеччини після парламентських виборів у вересні, також закликав російську владу звільнити Навального. Однак він додав: «Нам ще потрібно шукати можливості для співпраці з Росією».

У Берліні не бачать зв’язку між газогоном і демократією в Росії

Окрім непробивної «бетонної» позиції уряду Ангели Меркель, в Німеччині також сформоване потужне проросійське лобі на користь «Північного потоку-2». Колишній глава Європарламенту Мартін Шульц в інтерв’ю тижневику «Шпігель» закликав продовжити будівництво газопроводу «Північний потік-2».

 

«Ми не повинні пов’язувати «Північний потік-2» зі справою Навального. Є кращі способи реагування, які зрештою допоможуть російській опозиції та пану Навальному», — вважає Шульц. Його думка узгоджується з думкою Герхарда Шредера, колишнього канцлера Німеччини, а нині президента консорціуму «Північний потік-2».


Шульц сумнівається, що «закриття будівництва трубопроводу призведе до стійкої демократії в Росії». На його думку, «більше можна досягти за допомогою діалогу та пропозицій, які також відповідають економічним та політичним інтересам Росії».

 

Колишній президент ЄП і колишній голова Німецької соціал-демократичної партії (СДПН) заявив, що «стикався з дискусією щодо «Північного потоку-2» як президент Європарламенту». Зрештою, Європейська комісія вирішила підтримати «Північний потік-2», і проєкт був створений «на європейському рівні законно». Шульц також вважає, що за Джо Байдена «Сполучені Штати будуть максимально прагматичними».

 

«Байден не бажає ескалації. Тому з ним можна буде розумно поговорити про «Північний потік-2», — оцінює він.


На початку грудня 2020 роботи за проєктом газопроводу, вартість якого становить понад 9 мільярдів євро, поновили в водах Німеччини. Повідомлення про відновлення робіт з’явилося через рік після того, як вони були припинені на рік через санкції США.

 

Прокладання газогону наближається до завершення, і більша частина роботи, яку ще потрібно виконати, буде проведена у водах Данії. «Рейтер» повідомляє, що на сьогодні виконано понад 90 відсотків робіт проєкту.


На тлі непоступливості Берліна наразі єдина надія покладається на рішучі дії нової адміністрації США. Президент США Джо Байден вважає, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» невигідне для Європи. Про це заявляла прессекретарка Білого дому Дженніфер Псакі.

 

«Президент і надалі вважає, що «Північний потік-2» — це погана угода для Європи», — сказала Псакі на брифінгу. Вона також зазначила, що нова адміністрація вивчить ухвалені раніше санкції проти «Північного потоку-2».

 

За словами Псакі, Байден консультуватиметься з цього питання з європейськими партнерами. Речниця Білого дому, утім, не повідомила, чи обговорювали Байден та канцлерка Німеччини Ангела Меркель «Північний потік-2» під час телефонної розмови 25 січня. Раніше Меркель заявляла, що хотіла би обговорити цю тему з новим американським президентом.