В Україні працюють пункти зі збору та утилізації ялинок: але люди досі викидають їх на смітник

02.02.2021

Ще до закінчення зимових свят у більшості міст України почали роботу пункти зі збору та утилізації новорічних ялинок.

 

У столиці таких пунктів працює понад півтора десятка. І попри те, що січень вже добіг кінця, дехто з українців тільки зараз приносить новорічну красуню на переробку.

 

«Ми вже третій рік поспіль не викидаємо ялинку, а здаємо її на утилізацію», — розповідає «УМ» киянин Денис Вішко. — І цього року щось затягнули з традицією. Бо винесли ялинку аж 25 січня. Зате свято в домі тривало довше. Дуже добре, що у столиці є більше десятка пунктів, куди можна здати дерево. Це і зручно, і корисно».


На території виробничих баз районних комунальних підприємств з утримання зелених насаджень та лісопаркових господарств підготовлені спеціальні майданчики для збору новорічних ялинок. Саме туди українці і можуть їх принести.

 

«Зібрані дерева перероблять на тріску на спеціальному механізмі й навесні використають для мульчування (захисту ґрунту від пересихання та перегріву) лунок вічнозелених рослин. Тому ми закликаємо людей подарувати ялиці, сосні чи смереці «друге життя», — зазначив в. о. начальника Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Савченко.


В Одесі, наприклад, цього року обмінюють ялинки на солодощі. Таку акцію запровадили одеські комунальники. Закликають не викидати новорічні дерева на смітник, а приносити їх на утилізацію. Хочуть не лише уникнути засміченості прилеглих прибудинкових територій, а й отримати вторсировину.

 

Цьогоріч, за інформацією одеських комунальників, люди активніше, ніж раніше, приносять новорічні дерева. Організатори акції запевняють: шоколадних подаруночків вистачить на всіх. І мотивують містян та найменших одеситів дбати про чистоту вулиць.

 

«Було помітне переповнення контейнерних майданчиків, адже габаритні ялинки не вміщалися в баки і доводилося багато сил витрачати на ліквідацію цих звалищ», — зауважує голова дільниці № 7 ЖКС «Фонтанський» Гліб Гомонюк. Загалом в Одесі відкрили 40 пунктів прийому використаних ялинок. Розподілені вони по всіх районах міста. Їхні адреси можна знайти на офіційних сайтах міста біля моря.


А от в Ужгороді пунктів прийому немає: ялинки збирають комунальники і везуть на переробку. Перед цим ретельно звільняють ялинки від залишків новорічних прикрас, ниток та пластику.

 

Тим часом луцькі комунальники доставляють ялинки у зоопарк. Ними прикрашають вольєри, гілочками годують жуйних тварин, а стовбури подрібнюють і використовують як підстилку. Екологи закликають утилізувати дерева правильно, а ще краще — купувати ялинки в горщиках і потім пересаджувати.

 

«Щороку, на жаль, маємо цю проблему. І добре, що у 2021-му відкрили трохи більше пунктів переробки. Однак усе одно можемо побачити кожен біля свого дому, скільки ялинок лишається біля смітників. І це — шкода екології, деревам та нераціональне використання природних ресурсів. Тому щороку закликаю купувати дерева у горщиках— це збереже не лише екологію, а й ваш гаманець», — вважає екологиня Варвара Якимчук.


Не обійшлося цього року і без конфліктів. За утилізацію ялинок в Дарницькому УЗН, що в Києві, вимагали гроші. Начебто безкоштовно можна прийняти лише одну ялинку.

 

Про це в дописі на Facebook написав Cергій Адаменко. Він розповів, що ОСББ зібрало ялинки зі всього будинку — 768 квартир — та планувало 27 січня вивезти їх на утилізацію. Втім у пункті прийому на Сергія чекав «сюрприз».

 

«Сьогодні приїхали, щоб домовитись про час. І тут несподіванка: голов­ний інженер сказав, щоб ми за утилізацію ялинок заплатили. Безкоштовно, мовляв, приймають лише одну ялинку. Решта — платно», — обурився киянин. Тому ОСББ прийняло рішення вивезти ялинки на смітник. Нагадаємо, що минулого року на переробку в Україні прийняли понад 14 тисяч ялинок.