В Україні різко зросла кількість безробітних: кого найбільше серед пошукачів

27.01.2021
В Україні різко зросла кількість безробітних: кого найбільше серед пошукачів

(Фото з сайта krokus.tv.)

Через ті чи інші життєві обставини чи не кожен із працездатних українців хоча би раз у житті опинявся в незвичному для себе статусі — «безробітний».

 

Якщо взяти найсвіжіші дані Державної служби зайнятості, то станом на 1 січня 2021 року в неї на обліку перебувало... 459 тисяч безробітних (але не забуваймо й про тисячі незареєстрованих шукачів роботи).

 

Причому серед тимчасових офіційних «лежнів» жінки становлять 56% (однією з них уже майже рік є й моя люба дружина), а чоловіки — 44%.


Цікаво, що диплом про вищу освіту має чимало «здобувачів» вільних вакансій — 49%; тих, хто закінчив професійно-технічний навчальний заклад — 34%, а претендентів на робочі місця, які мають лише середню освіту і закінчили тільки загальноосвітню школу — меншість — 17%.


Щодо вікових груп, то пальму першості тримають безробітні 45-55 років — таких 40%, молодь до 35 років становить 30%, а ось безробітних у віці 35-44 років — 29%.


Чимало серед безробітних людей, які мають додаткові гарантії щодо сприяння у працевлаштуванні. Це, насамперед, ті, кому до пенсії за віком залишилося 10 і менше років — 32,4 тисячі; громадяни з інвалідністю — 22,7 тисячі; демобілізовані з російсько-української війни — 9,2 тисячі; випускники навчальних закладів, які вперше шукають роботу — 5,9 тисячі; внутрішньо переміщені особи — 4,4 тисячі.


Згідно з повідомленням пресслужби Державної служби зайнятості, до втрати роботи 21% безробітних працювали в сільському, лісовому і рибному господарствах; 18% — у сфері торгівлі; 15% — у переробній промисловості, 12% — в держ­управлінні, обороні і соцстрахуванні.


Варто нагадати, що в минулому році роботу за сприяння служби знайшли... 606 тисяч українців. Із них зареєстрованих безробітних — 385 тисяч осіб, а ще 221 тисячу було працевлаштовано оперативно фактично до отримання ними офіційного статусу.

 

Беззаперечним лідером у працевлаштуванні за видом економічної діяльності було сільське господарство, де «знайшли себе» 28% від усіх працевлаштованих, далі переробна промисловість — 16% і 15% — торгівля.


У Державному центрі зайнятості нагадують, що база вакансій державної служби зайнятості відкрита для всіх охочих за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/userSearch/vacancy, а пропозиції роботи оновлюються щодня. Тож громадянам, які втратили роботу, можна сміливо довірити пошук нового робочого місця фахівцям служби.


До слова, за даними ООН, станом на січень минулого року в усьому світі зафіксовано майже... 470 мільйонів безробітних.