«Динамо» завершило нічиєю збір в ОАЕ, а «Шахтар» через коронавірус скасував гру з «Марібором»

27.01.2021
«Динамо» завершило нічиєю збір в ОАЕ, а «Шахтар» через коронавірус скасував гру з «Марібором»

Вступну частину свого турецького збору футболісти «Ворскли» проводили на пляжі. (Фото з сайта vorskla.com.ua.)

На підготовчому шляху до другої частини сезону клуби вітчизняної прем’єр-ліги подолали близько половини дистанції.

 

Рестарт поточного чемпіонату відбудеться незвично рано. Навіть раніше (13 лютого), ніж запланований початок «єврокубкової весни».


В командах УПЛ не приховують, що після зимової відпустки футболісти повертаються в розташування клубів з надлишковою вагою. Тож закономірно, що під час першої частини тренувальних зборів наставники зосереджують підвищену увагу на фізичній підготовці своїх підопічних.


Приміром, футболісти «Ворскли», аби скинути зайві кілограми, в перші дні зборів працювали винятково на піску. Загалом, повернення гравців до піку фізичних кондицій — чи не головне поточне завдання очільників вітчизняних клубів.

 

Водночас, серйозно навантажуючи своїх підопічних, у тренерських штабах пам’ятають про важливість збереження фізичного здоров’я своїх футболістів.


«Щойно футболісти відчувають дискомфорт у м’язах, сухожилках, їх одразу переводять на індивідуальний графік підготовки», — каже лікар «Динамо» Андрій Шморгун. В умовах коронавірусної пандемії клубам доводиться посилено слідкувати й за належним дотриманням протиепідемічних заходів.


Коли з’ясувалося, що в складі «Марібора» виявлено кілька випадків коронавірусної інфекції, у таборі донецького «Шахтаря» не роздумуючи вирішили відмовитися від запланованого зі словенським колективом спарингу.


Португальський наставник «гірників» Луїш Каштру пояснив футболістам: «Зовсім скоро поновлюється сезон, а щоб стати чемпіонами країни, всім футболістам важливо постійно бути в строю й тренуватися».


Загалом, очільник донецького клубу переконаний, що в його команди є хороший фундамент для того, аби виграти національні чемпіонат та Кубок, а також красиво пройти шлях у Лізі Європи. На тренувальному ж зборі в Туреччині «гірники» провели два контрольні поєдинки, в яких мирно розійшлися з польським «Лехом» (1:1) та болгарським «Лудогорцем» (2:2).


Варто нагадати, що в турнірній таблиці ЧУ «Шахтар» на одне очко відстає від столичного «Динамо», яке першу частину зимових зборів (єдина з команд УПЛ) проводило в ОАЕ.

 

Граючи товариські матчі під серйозним фізичним навантаженням, підопічні Мірчi Луческу показали в Дубаї досить скромний результат. Поступилися варшавській «Легії» (0:2), переграли солігорський «Шахтар» Романа Григорчука (2:0) та розписали «суху» нічию зі збірною Йорданії.

 

«Підсумками першого етапу підготовки ми задоволені. В ОАЕ були хороші умови, сприятлива погода, якісні поля. Ми виконали всі цілі, які стояли перед нами та перед футболістами. Команда попрацювала дуже плідно, — розповів асистент Луческу в «Динамо» Огнєн Вукоєвич. — А на другому зборі, котрий пройде в Туреччині, нас очікує фіналізація підготовки, з більшою кількістю контрольних ігор iз командами високого рівня».


Загалом, під час зимової паузи в Туреччині побувають усі клуби прем’єр-ліги. Скажімо, луганська «Зоря» там проведе цілий місяць. А в підготовчому графіку команди Віктора Скрипника прописані вісім спарингів. У трьох перших «товарняках» «червно-чорні» поки не вигравали.


Інший претендент на «бронзу» — «Десна» — лише нещодавно прибула на тепле узбереж­жя Середземного моря. У першому контрольному поєдинку підопічні Олександра Рябоконя мінімально поступилися «Партизану» з Сербії.

 

Водночас у чернігівському клубі активно працюватимуть над тим, аби за підсумками сезону потішити рідне місто, в якому, за словами півзахисника «Десни» Андрія Тотовицького, «всі чекають від команди медалей».