Луна «Брекзиту»: Шотландія хоче незалежності і до ЄС, Велика Британія відмовляє їй в новому референдумі

06.01.2021

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон знову відкинув ідею проведення нового референдуму про незалежність Шотландії най­ближчим часом, за що виступає глава уряду Шотландії Нікола Стерджен з огляду на вихід Сполученого Королів­ства з ЄС.

 

«Зі свого досвіду можу сказати, що референдуми в цій країні не є особливо веселими подіями», — сказав Джонсон в інтерв’ю телерадіокомпанії Бі-Бі-Сі, оприлюдненому в неділю, 3 січня.

 

«Вони не мають особливо об’єднавчої сили для настрою країни, вони повинні відбуватися лише раз на покоління», — додав Джонсон, маючи, вочевидь, на увазі результати референдуму щодо «Брекзиту», цитує його слова інформагенція «Франс Пресс» (AFP).


Наведена заява Джонсона є відповіддю на слова першого міністра (глави уряду) Шотландії Ніколи Стерджен, яка в суботу, 2 грудня, висловила надію, що Шотландія здобуде незалежність і приєднається до Європейського Союзу.

 

Вона також наголосила, що «Брекзит» суперечить волі більшості шотландців. Про це йдеться в заяві Ніколи Стерджен, опублікованій на сайті Шотландської національної партії.

 

«Брекзит» стався проти волі більшості громадян Шотландії, в найнесприятливіший момент, у розпал пандемії й економічного спаду», — йдеться у заяві Ніколи Стерджен, опублікованій незабаром після офіційного виходу Сполученого Королівства зі складу Євросоюзу. Стерджен у черговий раз висловила надію, що Шотландія стане незалежною країною і членом ЄС.


«Переважна більшість людей у Шотландії проголосували за те, щоб залишитися в ЄС», — наголошує вона.

 

Перший міністр нагадує, що за півстоліття членства в Євросоюзі Шотландія «винесла величезну користь із «чотирьох свобод» єдиного ринку, включаючи свободу на пересування».

 

230 тисяч осіб з усіх країн Європи проживають в Шотландії.

 

«Вони частина нас, вони наші друзі і сім’я, і ми дійсно хочемо, щоб вони залишилися», — заявила перший міністр. Нікола Стерджен додала, що через «Брекзит» мешканці Шотландії «будуть в меншій безпеці, а їхнє право на роботу, навчання та проживання в інших частинах Європи буде обмежене». Шотландія, зокрема, перестане брати участь в європейській програмі студентського обміну Erasmus.


Нагадаємо, перший референдум щодо незалежності Шотландії, яка є однією з чотирьох головних адміністративно-політичних частин Сполученого Королівства, відбувся у 2014 році.

 

Тоді 55 відсотків шотландців виступили проти виходу зі складу Великобританії. Однак на референдумі щодо «Брекзиту» в червні 2016 року шотландці переважною більшістю голосів (62%) проголосували за те, щоб Велика Британія залишилася в ЄС. Але їхні голоси не стали визначальними, бо 51,9% інших британців висловилися за вихід з Європейського Союзу.


У квітні 2019 року Стерджен оголосила про намір провести ще один референдум щодо незалежності, але для проведення нового референдуму потрібна згода Лондона.

 

І поки що прем’єр-міністр Борис Джонсон категорично проти. Втім, впевнена перемога Шотландської національної партії на місцевих виборах у травні цього року може схилити чашу терезів на бік прихильників незалежності. За даними опитування, проведеного в середині грудня, 58% жителів Шотландії готові проголосувати за незалежність від Великої Британії.