В Україні можуть скасувати локдаун із 8 по 24 січня — ЗМІ

05.01.2021
В Україні можуть скасувати локдаун із 8 по 24 січня — ЗМІ

Кiлькiсть хворих зменшується — лiкарi радiють.

Понад 4 тисячі українців захворіли на коронавірус за минулу добу. Такі дані наводить Міністерство охорони здоров’я. Зокрема, найбільше хворих зафіксовано на Запоріжжі та понад пів тисячі — в Києві.

 

До лікарень госпіталізували близько 1,5 тисячі. Померло 73 особи, а ось одужало — 4 тис. 693 людини. З початку пандемії коронавірусу в Україні захворіло понад мільйон 78 тисяч українців.


А ось щодо щеплень керівник держ­підприємства «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов заявив, що міністр охорони здоров’я Максим Степанов перевищив свої повноваження, коли самостійно визначив постачальника вакцини від коронавірусу.

 

За словами Жумаділова, у світі нині є понад 7 мільярдів замовлених вакцин, для України виробники мали б зарезервувати 40 мільйонів доз, із яких 8 мільйонів — за системою COVAX. 

 

Обсяг тільки комерційних замовлень України повинен був досягти 32 мільйонів доз вакцини. На 29 грудня наша країна не мала ще жодної дози сироватки.

 

Окрім цього, Україна могла отримати ціну щонайменше на один долар нижчу від фінальної, якби «Медзакупівлі» вели переговори самостійно, створивши конкурентний тиск на постачальника. Міністр, по суті, сам визначив постачальника.

 

«Ми дійсно могли мати вже два контракти, а не один, щодо двох різних вакцин. Міністр Степанов iз весни, впродовж усього літа, осені декларував, що веде переговори з виробниками вакцин. Поки вiн вiв переговори, значні обсяги в достатній кількості для забезпечення колективного імунітету свого населення змогли замовити не тільки Канада, США, країни ЄС, інші країни Великої двадцятки, а й Мексика, Чилі, Єгипет, Аргентина, Таїланд, Еквадор, Коста-Ріка, Панама, Ліван, Перу, Філіппіни, Марокко, Малайзія. Станом на 18 грудня з кількома виробниками вели діалог щодо укладання договорів поставок у найкоротші строки. Така комунікація була якісно підтримана уповноваженими представниками МОЗ. Але не міністром», — обурюється очільник «Медичних закупівель».

 

Водночас в Україні можуть скасувати жорсткий карантин із 8 по 24 січня. Зокрема, такої можливості не виключають в офісі президента.

 

Про це повідомило джерело РБК-Україна: «Ретельно будуть оцінюватися показники кінця грудня — перших чисел січня. Поки все незмінно — локдаун за графіком передбачається».

 

Нагадаємо, під час тритижневого локдауну, який, за планом, має початися з 8 січня, заклади громадського харчування зможуть тільки видавати замовлення на винос або доставляти їх за адресою. Громадський транспорт, порівняно з весняним жорстким карантином, працюватиме без змін.


Тим часом усе більше країн світу відмовляються використовувати російську вакцину «Спутнік». Навіть дружня з Росією Угорщина заявила, що не використовуватиме кремлівський винахід.

 

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтвердив, що його країна відмовилася купувати російську вакцину від коронавірусу. Про це пише Euractiv.

 

«Ми знаємо, що російська вакцина хороша, але її недостатньо і, ймовірно, не буде достатньо, оскільки існують обмеження виробничих потужностей», — сказав Орбан.

 

За його словами, китайські вакцини є більш перспективними, аніж російські, та будуть доступні у значно більших кількостях.

 

«В ідеалі ви зможете вибрати, чим хочете зробити собі щеплення, — західною чи китайською вакциною», — підкреслив прем’єр Угорщини.