Доба в зоні ООС: молодший сержант у полоні, двоє військових отримали поранення

23.12.2020

Минула доба була складною та напруженою. В районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано шість порушень режиму припинення вогню.


На Луганському напрямку, де за ситуацію відповідає оперативно-тактичне угруповання «Північ», неподалік Золотого-4 збройні формування окупаційних військ відкрили вогонь iз ручних протитанкових гранатометів i великокаліберних кулеметів.

 

По позиціях українських захисників неподалік Південного, Луганського та Шумів ворог вів вогонь iз мінометів 82-го калібру, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.

 

Унаслідок ворожих обстрілів двоє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил отримали осколкові поранення поблизу населеного пункту Південне. Наразі вони в госпіталі.

 

В зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» біля населеного пункту Водяне на Приазов’ї противник вів вогонь зі станкового протитанкового гранатомета.

 

На численні та прицільні обстріли російсько-окупаційних військ українські захисники відкрили вогонь у відповідь.


Тим часом окупанти на Луганщині заявили про те, що на одну з їхніх позицій прийшов український війсь­ковий начебто у стані «наркотичного сп’яніння». Наразі з неофіційних джерел відомо, що до бойовиків потрапив боєць 14-ї ОМБР ЗСУ Пупко Олександр Іванович.

 

Його «затримання» відбулося поблизу окупованого населеного пункту Слов’яносербськ. За даними бойовиків, полонений — командир відділення розвідвзводу та має звання молодшого сержанта. Це не перший інцидент із 14-ю механізованою бригадою, яка зараз перебуває на позиціях у Луганській області. 14 грудня там зник інший військовий.

 

На телефонні дзвінки він не відповідав, водночас його зброя залишилась на місці. Пошуки зниклого результатів не дали. «Конфліктів із товаришами по службі він не мав», — запевнили у пресслужбі бригади.

 

Згодом стало відомо про смерть бійця — у так званій «ЛНР» заявили про те, що він начебто п’яним дійшов до їхніх позицій i згодом помер там від алкоголю. Тіло за кілька днів передали гуманітарній групі «Евакуація-200», загиблого упізнали товариші.

 

Пресслужба української делегації у Мінській групі спочатку теж повідомила, що боєць перейшов на той бік у стані сп’яніння «та помер від алгокольної або наркотичної інтоксикації».

 

Але потім її речник Олексій Арестович, що поширив версію бо­йовиків, спростував свої слова. Реальну ж причину смерті має встановити слідство. Водночас видання Цензор.нет та колишній радник міністра оборони часів Порошенка Юрій Бірюков поширили, за їхніми словами, результати судмедекспертизи переданого тіла.

 

У ній ідеться про те, що смерть бійця була не від «алкогольної інтоксикації», як стверджували бойовики, а від насильницьких причин — асфіксії (задушення). Також на тілі загиблого було багато синців і сліди від кайданків — якщо документ правдивий, то бійця довго били перед смертю.