Початок кінця: суд Гааги у 2021 році проведе слухання по суті у справі про збиття МН17

22.12.2020
Початок кінця: суд Гааги у 2021 році проведе слухання по суті у справі про збиття МН17

Є злочин — буде й вiдповiдь.

На червень наступного року окружний суд Гааги призначив слухання по суті у справі про збитий біля Донецька влітку 2014 року пасажирський літак Boeing 777.

 

Досудова стадія кримінального провадження у резонансній справі завершилася 25 листопада цього року: судді відкинули запити щодо розслідування альтернативних сценаріїв катастрофи, заявивши, що Міжнародна слідча група вже зробила достатньо й що її висновки були включені в кримінальну справу досить детально.

 

Суд скерував справу слідчому судді для додаткового розслідування. На цей час слідчий магістрат повідомив суду про прогрес у цьому розслідуванні й на основі цієї інформації суд склав попередній графік.


«Наступне слухання відбудеться в понеділок, 1 лютого 2021 року. Там розглядатимуть те, як просувається це додаткове розслідування, статус позовів про відшкодування збитків, поданих родичами, а також запит прокуратури про відвідування реконструкції MH17», — поінформували в суді.

 

А на засіданні 15 квітня 2021 року суд вирішить, чи буде (і коли саме) така перевірка. Отже, якщо суд вирішить усе ж її провести, то, найімовірніше, перевірка відбудеться у травні 2021 року.

 

«Якщо слідство слідчого магістрату триватиме належним чином, суд розпочне слухання справи по суті у кримінальному процесі MH17 у понеділок, 7 червня 2021 року», — зазначили в суді.


Заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов заявив, що дуже важливим є встановлення всіх осіб, які причетні до цього страшного злочину, й повідомив, що завдання учасників спільної слідчої групи не змінилося — розслідування спрямовано на встановлення екіпажу установки «Бук» та осіб, що перебувають вище за ієрархією. (Наразі у справі МН17 фігурує четверо обвинувачених).

 


За його словами, свідкам у справі загрожує реальна небезпека, тому до них застосовано заходи безпеки, наприклад засекречення імен.

 

І додав: «Запевняю вас, що будь-який кримінальний процес впливає на життя людини, особливо якщо ця людина має статус підсудного. Адже за судовим процесом іде покарання».


Нагадаємо, що у березні цього року Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17. Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 із Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на окупованій Москвою частині Донбасу 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу — всі вони загинули. Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.


Міжнародна слідча група 19 червня 2019 року назвала імена чоти­рьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бо­йового застосування «Бука» — це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал (а на час збиття літака — полковник ГРУ Генштабу збройних сил РФ), глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов (усі — громадяни РФ) та громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».